MisaFoto: IKA
Zahvalno misno slavlje za sportaše s područja Zagrebačke nadbiskupije predvodio je u ponedjeljak 26. studenoga u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u koncelebraciji s dekanom Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnikom Vladimirom Hrenom, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral sportaša Marijanom Spehnjakom i drugim svećenicima.

Biskup Šaško u uvodnoj riječi zahvalio je svima koji pridonose da sport bude prostor življenja vjere i građenja kršćanskih vrijednosti koje oplemenjuju Hrvatsku. Propovijedajući pomoćni se biskup prisjetio nedavnih događanja u Hrvatskoj, ističući kako je malo potrebno da se pokrene cijeli narod i postane novom pjesmom, ako molitva dolazi iz čista i ponizna srca.

“Dragi sportaši, govorim vam to zbog toga što sport, bez obzira na sve negativne strane sportskih iskrivljenosti, u sebi ima puno elemenata koji nedostaju suvremenomu svijetu, a osobito našemu hrvatskom društvu; posjeduje odgojnu vrijednost; emotivnu i društvenu uključenost; disciplinu i poštivanje pravila, igru i zabavu. I iznad svega – radost”, istaknuo je dr. Šaško, primjećujući kako se u svim područjima života osjeća nedostatak radosti jer nema motivacije. Međutim, napomenuo je propovjednik, kršćanima dar vjere omogućuje iznova pronaći ljepotu vlastitoga udjela u izabranom zvanju.

“Baš to mi se čini da posjeduje sport. Zbog toga nismo iznenađeni, što u trenutku kada je radost prognana iz gospodarstva, kada sve djeluje mučno i bez oduševljenja; kada se u institucionaliziranoj kulturi naziru slične igre kao u gospodarstvu, gdje u središtu nije glazba, slika, ona božanska iskra koja preobražava, nego težnja za poznatošću, za profitom; kada vidimo da se i politika vodi tako da nema ni smijeha, radosti, ni suza, ni titraja oduševljenja s narodom koji slavi; kada osjećamo da se ne pjeva zbog toga što je lijepo pjevati, nego zato što se mora pjevati i zato što je unosno pjevati, shvaćamo da to nije ‘nova pjesma’, jer nju mogu pjevati samo oni koji vjeruju i čuvaju ljepotu zajedništva koja izvire iz Boga”, istaknuo je biskup Šaško te dodao: „Usuđujem se reći da u sportu kao igri, kojoj također prijeti logika isplativosti i oholosti, to još uvijek živi. Kao da su, osim u svijet naših vjerskih obreda, u sport ‘pobjegli’ simboli identiteta, odnosa, pripadnosti. I zbog toga se u njemu prepoznaju znakovi ‘liturgije života'”.

Dodao je kako sportsko vrijeme pripremanja, treniranja i raznih napora omogućuje uočavanje i suočavanje sa samim sobom, s drugima i s granicama. “Darovane tjelesne sposobnosti i postavljeni ciljevi spojeni su u vremenu koje traži ustrajnost, pridržavanje uputa, samodisciplinu. Taj put sportske inicijacije sličan je našemu vjerničkom hodu, da ne posustanemo, da ne zaboravimo smjernice i da gledamo pred sobom cilj”, istaknuo je zagrebački pomoćni biskup, napominjući kako se u sportu ostvaruju ljudski međuodnosi koji zahtijevaju odgovornost i svijest povjerene zadaće.

„Treneri otkrivaju osobne karakteristike i mogućnosti pojedinaca. Njima je povjerena dinamika rasta. Kao što nam je potrebno duhovno vodstvo, tako treneri imaju važnu ulogu koja zahvaća puno dublje od vremena priprema i natjecanja. Oni svojom brigom, svojim iskustvom prepoznaju darove u mladim ljudima; razlikuju dobro od lošega; imaju pred sobom budućnost”, napomenuo je biskup Šaško podsjećajući kako sport pruža dragocjenu mogućnost za građenje slike o sebi.

„Pobjede i porazi pomažu u susretu sa životnim izazovima. U sportu se lako dođe do istine da nitko nije nepobjediv niti besmrtan; da postoji veličina, ali i ograničenost čovjeka. Zbog toga su veliki sportaši istodobno ponizni i jednostavni. Oni se znaju iskreno radovati i biti suosjećajni”, rekao je propovjednik ističući nezahvalnu, ali dragocjenu ulogu sudaca u sportu.

Riječi zahvale sudionicima uputili su župnik Hren i povjerenik za pastoral sportaša Spehnjak. Euharistiji su nazočili nogometaši zagrebačkih klubova “Hrvatski dragovoljac” i “Lučko”, sesvetskoga “Radnika”, mlađi uzrasti hrvatskog prvaka “Dinama” i ostalih klubova, tekvandoaši “Jastreba”, europski gimnastički viceprvak Marijo Možnik, glavni tajnik Hrvatskoga kluba olimpijaca dr. Damir Škaro, nogometni izbornik mlade reprezentacije Ivo Šušak te drugi sportski treneri i dužnosnici kao i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić. Pjesmom je slavlje animirao župni zbor mladih pod ravnanjem Irene Lacić. Druženje je nastavljeno u prostorijama pastoralnog centra župe sv. Antuna Padovanskog. (ika/bitno.net)