Misijski križ 52. međunarodnoga euharistijskog kongresa s relikvijama svetaca, blaženika i mučenika zemalja Srednje Europe od 8. do 10. veljače bit će izložen u Zagrebu, a svečanost zaprimanja Misijskoga križa održat će se u zagrebačkoj prvostolnici u subotu 8. veljače u 17 sati.

Budući da se ove godine od 13. do 20. rujna u Budimpešti održava 52. međunarodni euharistijski kongres na temu „Svi su izvori moji u tebi“ (Ps 87, 7), u svjetlu nauka Drugoga vatikanskoga koncila, u vjerničkim se zajednicama raznolikim nastojanjima i programima u razdoblju priprave Kongresa želi obnoviti svijest da je euharistija vrelo i vrhunac cjelokupnoga kršćanskoga života, korijen i stožer kršćanskoga zajedništva, vrelo života Crkve, vrelo i vrhunac svekolike evangelizacije, središte i vrhunac svega života Crkve.

Simbol Kongresa Misijski je križ koji u pripremnome razdoblju do početka Kongresa „hodočasti“ diljem europskih (nad)biskupija. Kao jedinstveni i unikatni relikvijar svetaca, blaženika i mučenika iz zemalja Središnje Europe koji okružuje središnju relikviju Svetoga križa, od hrastovoga drveta ga je s brončanim oblogama 2007. izradio zlatar Csaba Ozsvári.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Misijski križ od 8. do 10. veljače bit će i u Zagrebu, a svečanost zaprimanja Misijskoga križa na kojem se, između ostalih, nalaze i relikvije blaženoga Alojzija, blaženih Drinskih mučenica te blaženoga Miroslava Bulešića, bit će u Prvostolnici, u subotu 8. veljače u 17 sati. Na Službu riječi koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posebice su pozvani sudjelovati mladi koji se pripremaju za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu.

Znakovitost prisutnosti Misijskoga križa, simbola euharistijskog kongresa u Budimpešti, kroz vrijeme priprave za proslavu i samu proslavu blagdana Stepinčeva u u Stepinčevoj katedrali, očituje se u povezanosti upravo bl. Alojzija s euharistijskim kongresom u Budimpešti. Naime, 27. svibnja 1938. godine, bl. Alojzije Stepinac kao zagrebački nadbiskup propovijedao je na euharistijskom kongresu koji se i tad održavao u Budimpešti.

IKA | Bitno.net