Misije po trgovima

Navještaj evanđelja počeo je molitvom Večernje koju je predvodio župni vikar u župi sv. Andrije don David Pahor, a nastavljen je svjedočanstvom Ivane Lazo koja je govorila o traženju sreće, za što je istaknula da je sasvim normalna i dobra čovjekova potreba, no tražila ju je na pogrešnim mjestima. Posvjedočila je o konačnom otkrivanju sreće u Bogu i prihvaćanju činjenice da je Bog ljubi bez obzira na sve mane, da je Bog otac koji se brine za nju.

Katehezu je održao Tomislav Franušić, otac devetero djece, koji je počeo pitanjem okupljenima vjeruju li u Boga, a nakon potvrdnih odgovora nastavio pitanjima zašto vjeruju, tko je Bog za njih i osjećaju li ga u svojim životima, a na temelju njihovih odgovora i vlastitog iskustva Boga govorio o Bogu koji nas bezuvjetno ljubi, ističući da Božja ljubav, za razliku od ljudske koja ide do određene granice, nema granica.

Osim toga prvog susreta, program se nastavlja i kroz iduća četiri susreta u četiri vazmene nedjelje na Pilama u 16.30 sati te će se 14. travnja govoriti o pitanjima “Tko si ti? Zašto živiš? Koji je smisao tvog života? Jesi li sretan?”, 21. travnja o navještaju spasenja u Isusu Kristu, 28. travnja o kerigmi, tj. navještaju evanđelja i pozivu na obraćenje, a na posljednjem petom susretu 5. svibnja o pitanjima “Što je to Crkva? Koje je tvoje iskustvo Crkve? Bi li želio da ti pomogne jedna kršćanska zajednica?”

Neokatekumenski put počeo je godine 1964. među barakašima u Madridu u Španjolskoj, pod utjecajem Drugoga vatikanskog sabora (1962.-65.). Inicijatori Neokatekumenskog puta su španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernandez, a kasnije im se pridružio o. Mario Pezzi. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Statut Neokatekumenskog puta konačno je odobren u lipnju 2008. godine u Rimu. (ika/bitno.net)