Misa

U koncelebraciji su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata dr. o. Jakov Mamić, OCD i vikar za pastoral don Josip Stanić, SDB, te vojni i policijski kapelani. Misi su nazočili izaslanik predsjednika RH general pukovnik Drago Lovrić, ministar obrane Ante Kotromanović, potpredsjednici Sabora Jadranka Kosor i Vladimir Šeks te predstavnici Ministarstva branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Jezerinac je svim pripadnicima OS RH čestitao njihov dan te ih pozvao da se mole Blaženoj Djevici Mariji kako bi ona svojim zagovorom čuvala sve pripadnike Oružanih snaga i domovinu Hrvatsku.

U homiliji generalni vikar Mamić pozvao je na molitvu Bogu „da blagoslovi sve djelatnike u sastavu Oružanih snaga naše zemlje, da svojim Duhom prosvjetljuje najodgovornije, a svojom milošću i pomoću predusretne sve naše slabosti i eventualne nedoraslosti kako bismo mogli biti u skladu s Božjom ljubavlju prema svim ljudima”.

“Danas, kada na ovom mjestu molimo u povodu Dana oružanih snaga i Kopnene vojske RH, ne trebamo se ni sramiti niti zaboraviti snagu Križa kojega je svaki naš vojnik na svojoj krunici nosio u svojim najtežim danima obrane zemlje. Neka nam taj znak bude znakom našega mira i čiste savjesti u obrani svoje zemlje. Neka nam taj znak postane mjesto koje će nas uvoditi u razumijevanje stravične snage zla i opiranja zlu, ali neka nas i osposobi za plemenitu uzajamnost i solidarnost koja se pod križem stvara. Ostanimo u zajedništvu mira, nacionalne solidarnosti i vjerničke povezanosti. Gajimo one vrednote koje će biti oslonac nadolazećim naraštajima. Oni neće imati povijesno iskustvo velikog križa naroda i snage koju je narod u križu nalazio. Ostavimo im ovaj znak u nasljedstvo kako bi znali u vremenima zla uzeti lijek života. Ostavimo im u nasljedstvo solidarnost i zajedništvo, ljubav prema slobodi zemlje i nesebičnost vlastitog uloga, da ona postane i bude slobodna”, rekao je u propovijedi generalni vikar Mamić. Na misi je pjevala klapa HRM “Sveti Juraj”. (ika/bitno.net)