Od nedjelje 3. studenoga 2019. u župnoj crkvi svetoga Blaža u centru Zagreba počet će se slaviti svete mise na engleskom jeziku. Mise će se slaviti svake nedjelje u 12.30, a predslavit će ih vlč. Anđelko Katanec, župnik in solidum u župi i nadbiskupijski povjerenik za pastoral migranata i turista, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Zagreb je ispunjen strancima koji ga posjećuju. Kako je među njima i mnogo vjernika, želimo im omogućiti da sudjeluju u misnom slavlju na jeziku kojega razumiju”, izjavio je vlč. Katanec u razgovoru za službenu nadbiskupijsku stranicu.

“Također, puno je onih koji rade, studiraju i borave u Zagrebu kroz duže vrijeme, a nisu se uspjeli uklopiti u župne zajednice na čijem području žive zbog nepoznavanja hrvatskog jezika”, dodao je.

Vlč. Katanec povremeno je slavio mise na engleskom jeziku za strane studente, hodočasničke grupe ili pojedine zajednice, a kaže i kako je počeo pratiti “malu korejsku katoličku zajednicu” u Zagrebu.

Trenutačno se u glavnom gradu Hrvatske služi nedjeljna misa na latinskom po tradicionalnom obredu, a okuplja se i albanska katolička zajednica. Također, svaki drugi tjedan u crkvi svetog Marka služi se misa na mađarskom jeziku.

Što se tiče euharistije na engleskom jeziku u nadbiskupiji su htjeli da to bude “u centru grada, u jednoj znamenitoj crkvi gdje će posjetiteljima misa biti lako dostupna i na taj način okupljati strance koji žive i borave u Zagrebu, ali i sve one koji Zagrebom prolaze”, rekao je vlč. Katanec dodavši kako se bliži i Advent kada će u gradu boraviti “puno stranih vjernika”.

Uz svetu misu planirane su i dodatne aktivnosti. Tako je već oformljen mali zbor s mladima iz Južne Koreje, Perua, Francuske i Hrvatske.

“Želimo vjernike, okupljene, molitelje i slavitelje svete mise pozvati i na okrepu, susret, razgovor, i vidjeti njihove druge potrebe kako bi se tu eventualno mogli dijeliti i drugi sakramenti, posebice sakrament pomirenja koji je svakome čovjeku toliko potreban. Ali i da stranci koji žive u Zagrebu znaju da se mogu pripremati za sakramente pričesti, krizme te i na taj način napredovati, rasti i izgrađivati se u vjeri. Upravo stoga će se uz slavlje svete mise, organizirati zajednički susreti i katehetski razgovori kako bi se u toj zajednici u sv. Blažu kroz svakodnevni život i nedjeljna misna slavlja brinuli za cjelokupni pastoral vjernika.”

Dodao je i kako će se pojedini dijelovi euharistije upriličiti na drugim jezicima.

“Važno je istaknuti kako engleski jezik nije univerzalni jezik crkve. To je od davnine latinski jezik. Međutim, engleski je najrasprostranjeniji i zato najpraktičniji za okupljanja ljudi iz različitih zemalja. U zemljama gdje su katolici manjina, a posebno u azijskim zemljama, engleski se jezik nametnuo kao zajednički jezik vjerničkih zajednica. Svete mise u crkvi svetoga Blaža bit će u osnovi na engleskom jeziku, ali će se vrednovati materinji jezik vjernika koji će sudjelovati, te će se pojedini dijelovi svete mise, poput molitve vjernika ili pjesama, upriličiti na različitim jezicima svijeta.”

Vlč. Katanec poručio je kako su za tu prigodu napravljeni plakati i prospekti koji su stavljeni na neke crkve u centru grada te u prostore Turističke zajednice.

“Isto tako imamo i Facebook stranicu Pastoral migranata i turista. Tamo smo slavlje svete mise na engleskome jeziku organizirali kao događaj pa se i tu svi mogu još dodatno informirati. Svakako, postoje i kontakti Povjerenstva na stanicama Nadbiskupije preko kojih se mogu dobiti sve informacije i uputiti dodatni upiti.”

Cijeli razgovor s vlč. Anđelkom Katanecom možete pročitati OVDJE.

Bitno.net