Ugledni hrvatski dramatičar i romanopisac, Miro Gavran, uskoro će doživjeti prvo uprizorenje nekog svojeg teksta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Radi se o priči “Svaki tvoj rođendan” koju će režirati Rene Medvešek, a premijeru će imati 30. prosinca ove godine.

„Riječ je o nježnim životnim pričama koje nam prikazuju ljude s kojima se možemo poistovjetiti u različitim fazama njihova života“, pojasnio je Gavran predstavljajući svoje djelo u intervjuu za T-Portal.

Jedna od stvari koju je, kako kaže, u pisanju htio izbjeći jest svođenje svojih likova prisutnih u pričama samo na političku dimenziju, što je prema njegovu mišljenju pogubno za umjetnost, a danas se nerijetko događa. „Čovjek je i obiteljsko i emotivno i socijalno i seksualno biće, određuju ga njegovi prijatelji, emotivni brodolomi i lijepi trenutci, određuje ga i njegov posao te stupanj obrazovanja“, istaknuo je Gavran čije su ranije dvije komedije “Sladoled” i “Pivo” bile odlično prihvaćene među publikom.

Komentirajući trenutna društvena i politička zbivanja, najprevođeniji hrvatski književnik ustvrdio je kako je jedan od naših temeljnih problema taj što „olako sudimo i izričemo stavove o svemu“, navevši primjer ishitrenih osuda referendumskih inicijativa za lažiranje potpisa, iako „to nije zaključio nijedan sud“, kao i učestalo prozivanje branitelja da silom žele utjecati na kulturu.

„Siguran sam da bi vam većina branitelja odgovorila da ne utječu na kulturu, nego da su nezadovoljni iskrivljenom slikom o njima koju vide u hrvatskoj kulturi“, poručio je Gavran.

Dotaknuo se i značaja i prisutnosti vjere, kako u osobnom životu tako i u društvu. „Vjera je nešto čisto i predivno što našem životu i odnosu prema ljudima daje viši smisao, pridodaje dimenziju više našem postojanju, podiže nas i hrabri u trenutcima slabosti, opominje nas u trenutcima naše oholosti i bešćutnosti prema bližnjima. Vjera je oslonac, ali i obaveza“, rekao je Gavran te istaknuo kako ne misli da Crkva u hrvatskom društvu ima moć koja joj se pokušava pripisati.

„Više su u našem medijskom prostoru nazočni šefovi stranaka koji imaju pola posto glasača na izborima od kardinala Bozanića, koji predstavlja preko tri milijuna deklariranih katolika“, ustvrdio je Gavran čiji cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Ivo Džeba | Bitno.net