Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 Televiziji. Tom prilikom je govorio o promjenama Zakona o pobačaju.

“Zakon smo počeli pripremati po modelu da sada okupljamo stručnjake. Moj stav je čuvati život od začeća, što uvijek zagovaram, a s druge strane okupiti sva mišljenja, uvažiti i otvoriti dijalog i urediti na najbolji način da bude što manje pobačaja. Smisao je da bude što manje pobačaja, a nije smisao da se donese zakon koji će imati kontraefekte”, rekao je Kujundžić.

Dodao je kako ne zna koje će zakonske promjene iznjedriti struka i javna rasprava. “Bit će poduzete mjere da se to što manje događa. Da se zaštiti majka i da joj se ponude modeli sigurnosti za nju i za nerođeno dijete da se ne odluči na pobačaj”, rekao je Kujundžić. Također je objasnio kako će svi biti uključeni u pripremu Zakona o pobačaju, uključujući i Katoličku Crkvu.

Ministar zdravstva se osvrnuo i na nedavni događaj kada je u Vladi, zajedno sa svim ostalim ministrima, podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije. „Nije mi bilo teško dići ruku u Vladi za Istanbulsku konvenciju jer je Istanbulska konvencija u osnovi zaštita od nasilja u obitelji. Da sam imao osobno dilemu da radim nešto loše za Hrvatsku, digao bih ruku isti tren“, kaže.

Također je potvrdio kako se u Konvenciji zrcali mogućnost za rodnu ideologiju. „I sigurno će pojedinci i skupine to znati zlorabiti, no to ne obvezuje Hrvatsku, a na tome tragu je i izjava, iako neki kažu da izjava nema pravnu težinu, možda i nema, ali njome se Hrvatska određuje. Ako će nešto pozitivno donijeti Konvencija u zaštiti od nasilja, onda je treba podržati. To su procesi koji se događaju u svijetu i ne možemo ostati zarobljeni u vremenu“, smatra ministar Kujundžić.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net