Dubrovački biskup Mate Uzinić u nedjeljnom se izdanju Večernjeg lista osvrnuo na duboke ideološke podjele u hrvatskom društvu koje su se u posljednje vrijeme očitovale u raspravi oko “dviju ploča”, one s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu te one Maršala Tita na preimenovanom zagrebačkom trgu.

Osvrnuvši se na te teme, biskup Uzinić ustvrdio je kako su podjele, uz iznimku kratkog razdoblja Domovinskog rata, “konstanta hrvatskog društva”.

“Nismo uspjeli stvoriti zajednički nacionalni konsenzus po pitanju naše prošlosti, osobito u odnosu na dvije ideologije dvadesetog stoljeća, pa im dopuštamo da nas dijele i u sadašnjosti”, rezimirao je dubrovački biskup svoj stav u intervjuu kojeg neki smatraju i neslužbenim očitovanjem Crkve u Hrvatskoj o ovim kontroverznim pitanjima.

“Žalost i tjeskoba hrvatskog naroda bila (je) i ostala i njezina (Crkvina, op.a.) radost i nada, odnosno žalost i tjeskoba. Zato nas osobito žaloste sve podjele. Budućnost našeg naroda vidim mogućom samo ako kao narod uspijemo prevladavati podjele koje su u javnosti često potencirane zbog sitnih političkih interesa”.

Upitan kako promatra sve što se zbiva sa spomen-pločom braniteljima HOS-a, podignutom u Jasenovcu, Uzinić je odgovorio: “Teško je o nečemu govoriti izvan konteksta, a upravo to događa se s pozdravom „za dom spremni“. Pod tim pozdravom u jednom povijesnom kontekstu prepoznajemo mučno razdoblje hrvatske povijesti, obilježeno rasnim zakonima i teškim zločinima, dok s druge strane u sasvim drukčijem povijesnom kontekstu prepoznajemo brojne mladiće i branitelje, na poseban način članove HOS-a koji su pod tim znakom ginuli i borili se za slobodu naše domovine. Spomenik s tim natpisom nije podignut onim prvima. On je podignut ovim drugima, braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu”.

Pritom je nadodao kako se u medijima pozdrav „za dom spremni“ vezuje isključivo za onaj prvi povijesni kontekst, a potpuno zanemaruje koje je značenje taj pozdrav dobio u kontekstu Domovinskog rata.

“Mislim da se time vrijeđa i baca ljaga na sve one koji su iskreno stali u obranu domovine, osobito kroz postrojbe HOS-a”, rekao je biskup, ipak nadodavši kako se pita je li “ijedan pozdrav vrijedan podjela u hrvatskom društvu i štete koja zbog toga nastaje”.

Osvrnuvši se na “antifašistički prosvjed” koji se zbog preimenovanja Trga maršala Tita održao ispred zgrade HNK u Zagrebu, Uzinić je poručio kako smatra da se “tom skupu daje puno veća važnost nego što je on zaslušuje”.

“Žalosno je što u hrvatskom društvu gotovo tri desetljeća nakon izlaska iz komunističkog sustava, koji biblijski možemo usporediti s „egipatskim ropstvom“, ima još onih koji plaču za svojim privilegijama”.

Dubrovački biskup na kraju se osvrnuo i na samog Josipa Broza Tita.

“Ne umanjujući ništa od njegove političke važnosti, osobito kroz doprinos pokretu otpora protiv nacizma i fašizma, ostaje činjenica da je on bio i komunistički diktator pod čijim su zapovjedništvom gušene temeljne ljudske slobode i počinjeni veliki zločini. Ne razumijem zašto bismo se u njegovu slučaju i općenito u slučaju komunističkih zločina ponašali drukčije nego u slučaju „za dom spremni“ i ustaških zločina. U ovom je slučaju situacija čak i jasnija, jer smo pod simbolima koji predstavljaju pokret kojemu je on bio na čelu u posljednjem ratu bili napadani i ubijani”

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Bitno.net