Izbacimo vjeronauk iz škola!!

Prijatelji, kako ste? Ne brinite nisam se najeo ludih gljiva, niti sam dopustio prodati se za šaku Judinih škuda i izdao temeljne vrednote ovoga svijeta. Samo sam poželio mrvicu vaše pozornosti. Nemojte mi zamjeriti.

Evo, Jutarnji list ne preza u širenju difamacije spram nas katolika. Ovaj put nisu na tapeti nazadni zagovornici prava obitelji, niti se pljucka po biskupima, kardinalu. Ne, ne. Otvorili su novu – staru temu vjeronauka u školama. Pa tako na svojim udarnim stranicama prenose istraživanje koje je napokon dokazalo kako učenici koji pohađaju vjeronauk nisu baš vični u pružanju ruke potrebitima, ali, eto, djeca ateista, klinci koji ne idu na vjeronauk oni jednostavno pršte od dobrote i pomoći svakom čovjeku koji vapi za pomoći.

No, je li to baš tome tako? Bogu hvala, imam kolegicu, teologinju, koja je malo više proanalizirala te znanstvenike. Pa hajmo pročitati što Zrinka Ilić Terzić piše:

“Izašao je bombastičan članak u Jutarnjem listu kako je religijsko okruženje za dijete vrlo štetno i kako su djeca ateista suosjećajnija i pokazuju više altruizma. Rađeno je istraživanje i naravno, bila sam privučena već samim naslovom. I naravno, nakon proučavanja, debatiranja, pisanja raznih eseja, potražila sam izvorni članak, proučila autore i bilo je dovoljno par klikova da se sve vidi. Dr. Kang Lee i nositelj istraživanja dr. Jean Decety su članovi Richard Dawkins Foundation. Dawkins je jedan od najgorljivijih i može se slobodno reći, militantnih ateista koji to ne krije i koji popularizira biologiju unutar svojih teza o evoluciji i napadu na sve što je religijsko, osobito kršćansko. To je njegova fondacija. Youtube je prepun njegovih video uradaka o evoluciji, teoriji sebičnog gena (unutar koje i ne može objasniti altruizam, ne uspijeva mu), ili pak dueli sa različitim religijskim stručnjacima. (vrlo zanimljivi!)
On u uvodu svoje Fondacije kaže:

“Dear Friend,
The mission of the Richard Dawkins Foundation is to promote scientific literacy and a SECULAR WORLDVIEW Some might see this as two distinct missions: 1) Teaching the value of science, and 2) Advancing SECULARISM.”
Dakle, radi se o istraživanjima svjetonazorske pozadine i cilja koji je potkrijepa SEKULARIZMA. (U istraživanju je sudjelovalo 510 muslimanskih obitelji, 280 kršćanskih, 29 Židovskih, 18 budističkih, 5 Hindu i 323 nereligioznih.) Ovo je ekipa koja financira ove stručnjake koji dokazuju kako vjera nema smisla. No, kod nas u RH će malo njih dublje zagrebati u pozadinu članka, pa će se ovo uzeti kao generalno mjerilo istine”, piše Zrinka Ilić Terzić.

I eto nas. Vjeronauk naravno smeta svim rigidnim ateistima koji po bespućima fesja pišu kako bi vjernici i njihovi popovi trebali dobiti metak u čelo, kako nas treba sve na Goli otok i pobiti i tako, takve vrste slične bljuvotine njih tolerantnih inače ljudi. Na sve, osim na Isusa i njegove učenike. Ili pak, bolje reći, kako su tolerantni na grijeh, a nikako na istinu.

Jeste li čitali neki dan Novi list? To vam je ona novina koja je na naslovnici, preko cijele stranice, prozvala (kako se pokazalo) gotovo 90% našeg društva primitivnim i nazadnim seljačinama (uoči povijesnog referenduma o obitelji). E, taj je Novi list (katkada mi se čini da se Supilo okreće u grobu), pisao o sve manje djece na vjeronauku. Samo ne znam u kojim školama? Medicinskoj? Gdje je valjda postotak vjeroučenika preko 80%, ili u Sušačkoj gimnaziji gdje je otprilike ista priča. Ili, gdje? Nego su namjerno isturili dvije osnovne škole i onda napisali pamflet o tome kako klinci bježe od vjeronauka. Simptomatična je činjenica da je tekst mogao biti posve drugačiji da se radila analiza etike. No, to dakako ovim kršćanofobima nikako ne odgovara, pa se o navedenome naravno – ne piše.

Iskreno, kome može smetati nešto što je izborni predmet i nešto što učenici sami ili izabiru ili ne izabiru? Kome može smetati sloboda izbora? Kome može smetati da na primjer, srednjoškolci slušaju ili vjeronauk ili etiku? Sloboda izbora smeta fašistima, pa mi sada nije jasno. Pripadaju li zagovornici gušenja slobode izbora ustašama ili partizanima, da govorim i ja jezikom tako popularnim u ova luda vremena današnjice? Jerbo, nekako mi zuji u ušima da ovi napredni, jelte, uvijek podržavaju slobodu, zar ne? Pa mi sada ništa nije jasno. Tko je tu napredan, a tko nazadan? Valjda oni ipak podržavaju samo slobodu koju bi htjeli nametnuti drugima kao ono što oni vide slobodom. Slatki su.

Ja na primjer ne bih imao nikakav problem s tim da u mojoj gimnaziji dođe netko predavati na primjer, ateizam. Eto, može biti neki najkul ateist na svijetu, najpametniji i najzgodniji i naj ne znam što sve ne. Isto bi mu bilo, da prostite. S količinom sudionika njegove izborne nastave.

I na kraju. Kada sam pročitao ovo iznimno novinarstvo vrlog Jutarnjeg lista, rekoh si, Bože kako dobro. Jer sam se sjetio svojih gimnazijalaca. I naših tolikih humanitarnih akcija i dobročinstava. Ono, baš na tjednoj bazi. Ono, pročitajte još jednom: tjednoj. Pa se sjetih svojih srednjoškolaca skauta, koji još više prednjače u činjenju dobra. Svih naših akcija i projekata koji se ne mogu izbrojati, a koje u obimu ipak najviše podržavaju učenici izborne nastave vjeronauka. (Nisam htio stavljati konotaciju postotka, da netko ne misli da sam malo zločest). Pa mi kroz misli prostruji činjenica da mi cijelo ljeto kroz tri mjeseca imasmo četiri dana slobodno. Pročitajte još jednom: četiri dana. Zato jer smo sve drugo volontirali za siromašnu djecu. I rekoh si: Bože, koliko li si velik i moćan. Da sva tvoja djeca i ova koja te vide i ova koja te ne vide, toliko dobra čine. Ima nade za Hrvatsku. I za naš narod. Nade jedino nema za lažljive novinare.

Neka nam se Gospodin smiluje.
Svima.

Marin Miletić | Bitno.net