Osamnaesti u nizu susret sjećanja na 402 poginule djece u Hrvatskoj u Domovinskom ratu pod nazivom “Mali križ – velika žrtva”, održan u subotu, 13. lipnja u Slavonskom Brodu, okupio je četrdesetak roditelja iz raznih krajeva Hrvatske.

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja susret je započeo u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misom zadušnicom, koju je predvodio domaći svećenik fra Goran Malenica. Koncelebrirao je upravitelj župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i kapelan policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Vinkovcima Ivan Begović koji je u svojim rodnim Vinkovcima kao dječak doživio teško ranjavanje.

Aktualizirajući misna čitanja u kojima nas sv. Pavao poziva da rastemo do mjere uzrasta punine Kristove, fra Goran je naglasio kako prekinuto djetinjstvo mnoga djeca sada nastavljaju u Bogu. „Ono što je na zemlji prekinuto, kao prekinuto djetinjstvo kojeg se danas sjećamo, ponajprije u svojim molitvama stavljamo, u Bogu nastavlja rasti, da sve uzraste u Isusa Krista koji je naš život. Zato u vjeri mi pronalazimo i odgovore na različita teška pitanja, kao pitanja gubitka života naših bližnjih i otkrivamo zbog čega sv. Antun propovijeda evanđelje, radosnu vijest, da je u Bogu spasenje. Tako nam i današnji blagdan pomaže da sve naše i ratne i druge sveukupne rane, počevši od djetinjstva, koje donesemo Isusu, On liječi“, rekao je, među ostalim, fra Goran.

Iako je prošlo 28 godina, spomen na njihovu poginulu djecu i bližnje još je bolan, rekli su neki od nazočnih roditelja, posvjedočivši kako im puno znače ovi susreti na kojima se pomole, utješe, jer jedni druge najbolje razumiju.

'Prekinuto djetinjstvo'

‘Prekinuto djetinjstvo’/Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Nakon mise u parku Šetalište Braće Radića podno spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ roditelji i rodbina poginulih, predstavnici visokih dužnosnika Republike Hrvatske i ostalih društveno-političkih vlasti te udruga i građani položili su cvijeće i svijeće.

“Prekinuto djetinjstvo” naziv je i spomen obilježja kod kojeg se svake godine, pa tako i ove, odaje počast najmlađim hrvatskim ratnim žrtvama, kojih je samo u Slavonskom Brodu bilo čak 28. Riječ je o spomeniku podignutom 2016. koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci.

Susret je u popodnevnim satima nastavljen zajedničkim druženjem.