Zapisnik o gradnji crkve Sv. Nikole i Vida u Žažini i Prve osnovne škole u Petrinji potpisan je u srijedu 12. svibnja u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, objavljeno je na biskupijskim mrežnim stranicama.

Zapisnike su potpisali u ime mađarske Vlade veleposlanik dr. Csaba Demcsák, sisački biskup Vlado Košić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel koja će biti zadužena za provedu ova dva projekta. Potpisivanju je nazočio i državni tajnik za javnu upravu mađarske Vlade dr. Csaba Balogh te pročelnih UO za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov.

Na početku sve je pozdravio domaćin sisački biskup Vlado Košić iskreno zahvalivši gostima iz Mađarske na pomoći. „Naši prijatelji i susjedi Mađari došli su s velik zanimanje i s željom da nam priskoče u pomoć kada je bilo teško. Sada nakon tih prvih najtežih događaja potresa polako stajemo na noge i obnavljamo naše živote i ljude, ali i škole i crkve“, rekao je biskup pojasnivši kako će se u Žažini zapravo graditi nova crkva, kraj one srušene u potresu te izrazio nadu da će to biti čim prije. Biskup je i zamolio goste da prenesu iskrene zahvale predsjedniku mađarske Vlade i svima koji su sudjelovali u ovoj odluci.

Državni tajnik Tomislav Paljak istaknuo je kako se Republika Mađarska pokazala zemljom apsolutno najvećeg srca, a čemu svjedočimo i danas. Rekao je i kako ovo nije jedina donacija na ovom stradalom području, ali je zasigurno najveća. Također pojasnio je i kako će se u Petrinji graditi potpuno nova škola u blizini sadašnje sa svom potrebnom infrastrukturom i sadržajima.

Predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel iznio je detalje o projektima rekavši kako će zgrada nove Prve osnovne škole u Petrinji imati 20 učionica i biti neto površine 3000m2, te kako će se uz nju graditi i sportska dvorana od 1500 m2. Što se tiče crkve u Žažini, istaknuo je kako je u suradnji s biskupijom odlučeno da se gradi objekt veličine 220m2 sa svim potrebnim sadržajem, a izrazio je i nadu kako će prvi građevinski radovi započeti već najesen. Na kraju državni tajnik Balogh poručio je kako ovi projekti nisu samo izraz prijateljstva dva naroda već i konkretna pomoć u opstanku ove zajednice.

Podsjećamo, crkva u Žažini urušila se tijekom potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, Glinu i Sisak. Tom prilikom preminuo je orguljaš Stanko Zec, jedna od ukupno sedam žrtava potresa.