LijesFoto: IKA
Lijes preminuloga splitsko-makarskog nadbiskupa Ante Jurića izložen je u petak 23. ožujka u konkatedrali sv. Petra u Splitu od 16.30 sati kao mogućnost vjernicima da se uz njegov odar dođu pomoliti.

Molitvu Srednjega časa predmolio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uz sudjelovanje više svećenika i bogoslova. Tom je prigodom nadbiskup izrekao nekoliko poticajnih riječi o dužini i smislu ljudskoga života te o svom prethodniku nadbiskupu Juriću koji je preminuo u Puli u utorak 20. ožujka u 90. godini života, 65. svećeništva i 24. biskupstva.

“Dragi bogoslovi, rodbino, svećenici, Kristovi vjernici dopratili smo našega nadbiskupa u konkatedralu gdje će sutra otpočinuti njegovo tijelo. Molili smo psalme, molitvu Crkve, koja je izraz čovjeka i zajednice obilježene suzama i poteškoćama, takvim momentima koji ‘kradu’ ljudski život. Čovjek je svjestan svoje smrtnosti i ograničenosti, no ne zatvara se u ovozemaljsko nego se otvara Stvoritelju s povjerenjem da je zemaljski život samo proputovanje”, kazao je nadbiskup te nastavio: “Pitamo se koliko je dugo to putovanje i taj put? Od rođenja do smrti? Da, ali to nije mjera vjernika. On ima pouzdanje u Boga Stvoritelja u kojemu imamo neizmjernost života. Takav čovjek ima snagu koja daje viziju jednoga života u Božjoj namisli. Takve rado imamo u svojoj sredini. Oni su blago i bogatstvo.” Nadbiskup Ante, nastavio je mons. Barišić, „bio je takav čovjek. Ne samo da je živio život u perspektivi vjere nego je bio učitelj i odgajatelj, drugima je pomagao tako živjeti, pomagao je svojim sjemeništarcima, bogoslovima, vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije s kojima se rado susretao. I to nas potiče na još veće poštivanje i zahvalnost. Potiče nas i na to da se poput njega znamo pripraviti na smrt i za susret s Gospodinom”, poručio je nadbiskup Barišić. Potom je rodbini preminulog nadbiskupa izrazio svoju ljudsku i vjerničku sućut. Uz odar su se zadržali u molitvi brojni vjernici.

Sprovodni obredi i oproštaj od preminulog nadbiskupa obavit će se u subotu, 24. ožujka u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i sahranjen.

Sprovodnu misu s prigodnom homilijom predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a obrede ukopa predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, uz sudjelovanje zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, hrvatskih biskupa i brojnoga svećenstva. Sprovodne će obrede u cijelosti prenositi Hrvatski katolički radio.(ika/bitno.net)