kulfest_program_2015 jpg

Zagreb od 21. svibnja do 26. svibnja postaje regionalna prijestolnica konzervativne misli. Ovogodišnji Kulfest – festival progresivne kulture – kroz nekoliko će dana na jednom mjestu okupiti brojne ugledne predavače iz Hrvatske i inozemstva koji će raspravljati o politici, ekonomiji, kulturi te društvenim pitanjima. Iza organizacije festivala, kao i prošle godine, stoje dvije udruge – Vigilare i Centar za obnovu kulture.

Za razliku od prošle godine kada je glavni dan festivala bio rezerviran za Lilu Rose i pitanje pobačaja, ovogodišnji događaj u prvi plan stavlja kulturu. U toj raspravi glavnu će riječ voditi dr. Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport iz Mađarske. Dr. Navracsics, koji će 21. svibnja na Kulfestu održati uvodni govor i nastupiti na okruglom stolu u Novinarskom domu s početkom u 10:30 sati, istaknuo se u ulozi povjerenika kao borac za definiranje europskog kulturnog identiteta te unaprjeđenje visokog obrazovanja.

Bioetika – etika današnjice

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području bioetike, dr. Carter Snead s Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame također će gostovati na Kulfestu. Dr. Snead je jedan od vodećih znanstvenika, branitelja katoličkog nauka i dostojanstva čovjeka u pitanjima poput istraživanja matičnih stanica, neuroetike, pobačaja i eutanazije. Za vrijeme mandata predsjednika Georgea W. Busha služio je kao glavni savjetnik u Predsjedničkom vijeću za bioetiku a 2008. izabran je od strane UNESCO-a na četverogodišnji mandat u Međunarodnom odboru za bioetiku.

Bolji, veći, sadržajniji

Ovogodišnji Kulfest bogatiji je za kulturnu večer kada će gosti festivala po promotivnoj cijeni moći pogledati hit predstavu Sladoled, najizvođenijeg hrvatskog autora Mire Gavrana. Predstava prikazuje majku i kćer čiji se uzajamni odnos i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili opisuje kroz dinamične humorne prizore. Nakon predstave uslijedit će razgovor s publikom na temu „Umjetnost, život, moral“. Kulturna večer održava se u petak 22. svibnja u Maloj dvorani Lisinski.

Uz brojne inozemne stručnjake na Kulfestu će govoriti i hrvatski gosti poput dr. sc. Nine Raspudića, dr. med Borisa Ujevića, mag. oec. Vedrane Pribičević, kolumnistice portala Bitno.net Nikoline Nakić, a cijeli program raspoređen je po tematskim danima. Tako će se, osim kulturne večeri, održati i Konzervativni forum, ekonomska večer te večer „života“ kada će po drugi put biti dodijeljena nagrada za promicanje dostojanstva i kulture života.

Kulfest – vraćanje korijenima

U samo godinu dana Kulfest je od projekta dviju udruga postao prepoznatljiv konzervativni događaj u Hrvatskoj. Kulfest promovira tradiciju kao temelj svakog razvoja i napretka. Kao što mudar graditelj gradi kuću na stijeni, a lud na pijesku (Mt 7, 24-27) tako samo progresivizam čvrsto ukorijenjen u tradiciju i trajne pozitivne vrijednosti može dovesti do prosperiteta. Uloga Kulfesta je upravo promicanje „mudre gradnje“ naspram revolucija i kaosa koji se nudi na suprotnoj strani političkog, ekonomskog i kulturnog spektra.

Tino Krvavica | Bitno.net