Pobožnost križnog puta na Srđ, koja se prvi put molila uz novopostavljene postaje križnog puta, predvodio je na petu korizmenu nedjelju, 17. ožujka, dubrovački biskup Mate Uzinić uz sudjelovanje brojnih vjernika Dubrovačke biskupije. Razmišljanja uz postaje čitali su predstavnici katedralne župe, biskupijskih vijeća, obitelji i predstavnici redovništva. Čitao se križni put koji je papa u miru Benedikt XVI. predvodio 2007. godine u Coloseumu, a pobožnost se molila za novoga papu Franju.

Na vrhu Srđa, ispod kamenog križa, dubrovački biskup obratio se sudionicima pobožnosti, izrazivši nadu da ih je kroz ovu pobožnost dotaknula Božja riječ koja može promijeniti njihove živote, ali i živote osoba u njihovoj blizini. Istaknuo je i nemogućnost ispovijedanja Isusa bez križa, “jer kad hodamo, gradimo i ispovijedamo”, kako je papa Franjo nedavno govorio, “bez križa, nismo Isusovi učenici”. Poručio je da je to potrebno činiti uvijek, a ne samo na ovom križnom putu te zaključio: “Gradimo na Kristu, hodajmo s Kristom, ispovijedajmo Krista, samo tako ćemo imati sretnu sadašnjost i još bolju budućnost!”

Biskup Uzinić također je zahvalio gradskim vlastima na postavljanju postaja križnog puta uz serpentine Srđa te najavio da će one biti blagoslovljene na Dan dubrovačkih branitelja, do kada bi cijeli prostor trebao biti uređen. (ika/bitno.net)