Sinoć oko 3 sata u dvorištu Nacionalnog svetišta Gospe Bistričke izbio je požar u kojem su stradale gospodarske zgrade važne za rad Svetišta. No u jednoj od zgrada, koja je gotovo u potpunosti izgorjela, ostali su sačuvani križ i kip Gospe, javljaju 24 sata.

Novinar hrvatskog dnevnika obišao je zgarište zgrade u Mariji Bistrici te ustvrdio kako je “vatra u noći na utorak progutala gotovo cijeli objekt”.

Ono što je ostalo bili su drvo i plastika.

Foto: Josip Tolić/24 sata (preuzeto s dopuštenjem)

“Dok smo se pažljivo probijali kroz pepeo i pazili da nam nešto ne padne na glavu, na polici smo primijetili plastični kip Gospe. U istoj prostoriji koja je izgorjela bio je drveni križ. Samo su te dvije stvari ostale u požaru.”

Vijest o neizgorjelom plastičnom kipu potvrđena je i na Facebook profilu Svetišta.

Plastični kipić Majke Božje Bistričke koji nije oštećen u požaru. Više o požaru i izjavu rektora Svetišta pročitajte na linku http://www.svetiste-mbb.hr/clanak/pozar-u-dvoristu-svetista

Objavljuje Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje BistričkeUtorak, 13. listopada 2020.

Inače, u opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene, objavljeno je na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Dodajmo kako su lokalni vatrogasci uspjeli obraniti samu crkvu, a nije bilo niti ljudskih žrtava.

Sličan slučaj odvio se i prije 140 godina. Tada je u požaru, koji je izbio u bazilici, potamnio kip Gospe Bistričke iz crkve, ali je ostao neoštećen.

Foto: Josip Tolić/24 sata (preuzeto s dopuštenjem)

Unatoč nesreći, djelatnosti u Svetištu trebale bi se nastaviti odvijati prema planu.

“Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati. Prigoda za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana a ulaz za hodočasnike je slobodan uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju covida-19. Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta. Zahvaljujemo vatrogascima i policiji na brzoj i stručnoj intervenciji“, izjavio je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević za Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Uzrok požara još uvijek nije poznat.