Uz svećenike i đakone, u liturgiji je sudjelovao i mješoviti zbor hrama, a na kraju liturgije pročitana je uskrsna poslanica koju svim arhijerejima Srpske pravoslavne Crkve svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima uputio patrijarh Irinej.

Posvješćujući značaj Isusova uskrsnuća za svakoga čovjeka, u poslanici se vjernike potiče i na molitvu Uskrslome Gospodinu da se mir vrati svuda odakle je protjeran, „na prvom mjestu u naša srca i u naše domove, a poziva i na očuvanje svetosti braka”. „Čuvajmo svetinju kršćanskoga braka, jer je ona temelj uzvišene, zdrave i čestite kršćanske obitelji. Pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u vječni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri uskrsnuća. Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i posvetio Sâm Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše djece – najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vjernost i uzajamno praštanje da ne izostane”.

Na ovaj blagdan nad blagdanima obradovani radošću Kristova uskrsnuća pozdravljamo sve: majku koja čuva čedo pod srcem i nagnutu nad kolijevkom svoga bolesnog djeteta; pozdravljamo one koji stradaju i pate, prognane pravde Božje radi; pozdravljamo sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici; pozdravljamo trudbenike i radnike, putnike na kopnu, moru i zraku; pozdravljamo učene i neuke i sve one koji tragaju za vječnim smislom i tajnom života; pozdravljamo sve bolesne i napaćene; pozdravljamo sve ljude pozdravom vječne pobjede: Hristos vaskrse – vjeru, nadu, ljubav i vječni život donese, tugu i smrt odnese, stoji na kraju poslanice.

U ovoj prigodi svoju čestitku izrekao je i metropolit Porfirije.

Neka je sretan i blagoslovljen današnji dan i današnji blagdan, jer danas se dogodi najveća, najvažnija tajna za svakoga od nas pojedinačno i za sav ljudski rod od postanka svijeta, pa do kraja vjekova. Danas je pobijeđena smrt, danas je darovan život, rekao je metropolit, pojašnjavajući kako je radi toga Krist došao na svijet.

Naime, nastavio je metropolit „Krist nije došao da donese novu ideologiju, novu filozofiju, nije došao popraviti ekonomske uvjete života, ni popraviti političku situaciju ili donijeti novu metodu za postizanje psihofizičke sigurnosti i stabilnosti. Došao je upravo zbog onoga što je i najveća i najdublja potreba svakoga od nas. Jedini možda i najveći neprijatelj čovjeka je smrt, i Krist je zato došao”.

Također je podsjetio kako je kroz povijest čovjek nastojao kroz znanost, filozofiju, umjetnost, religiju malo produžiti život: pokušao je pobijediti smrt, no to nikako nije bilo moguće.

Stoga je danas veliko slavlje, danas se beskrajna Božja ljubav na svakoga od nas i sve zajedno. Gospodin nam je dao svoju ljubav kao put jedinstva i općenja. Gospodin nam nije dao različitosti da se suprotstavljamo jedni drugima, da bismo na osnovu njih bili isključivi u odnosu na druge. Različitosti postoje isključivo i samo da bismo dopunjavali jedni druge, da bismo imali jedni drugima što dati. Zato i nije čudna riječ Kristova koja je na današnji dan aktualna i snažna „da svi budu jedno”, naglasio je metropolita Porfirije, te zaključio čestitku riječima „neka Gospodin da, da danas svatko od nas skine sa sebe odjeću nagona egoizma i svake prirodne i biološke potrebe da se zatvori u sebe i brani. Svaki neka bude ispunjen Kristovom ljubavlju da se s njom brani, a to je onda sigurno da je pobjeda cilj, jer ona podrazumijeva dobitak, dobivanje drugoga za sebe. Neka uskrsli Gospodin podari svakome snage,osmisli život i pokaže put prema dobru, istini i ljubavi. Hristos voskrese!”

Liturgija je zaključena molitvom i blagoslovom jaja, simbolom života.

IKA|Bitno.net