Misu je predvodio upravitelj Župe Marije Pomoćnice kršćana u Sotinu Marin Putilin uz koncelebraciju gvardijana i rektora crkve fra Venancija Jakova Mihaljevića.

U propovijedi vlč. Putilin osvrnuo se na ulomak pročitanoga Evanđelja po Mateju koji govori o slugama s talentima. Govoreći o sluzi koji je zakopao svoj talenat rekao je: „Ne možeš živjeti samo za sebe. Sluga je pogriješio što je zakopao svoj talent umjesto da, što bismo danas rekli, uloži u opremu, u alat ili pak neku firmu i tako uz rad donese profit.” Povukao je zatim usporedbu toga sluge s ljudima koji ni ne žele pokušati osnovati obitelj ili pak ući u duhovno zvanje. „Bog ne traži korisnike, nego suradnike”, istaknuo je vlč. Putilin.

Spomenuo je i razne nametnute ideologije modernog društva, posebno na pitanju spolnosti, koje kad im se popusti, vode u propast te istaknuo i pozitivan primjer 12 apostola koji su ipak povjerovali Isusu s kojim su promijenili cijeli svijet. „Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube te kršćani ako ne odustanu ne mogu izgubiti nego će sigurno pobijediti”, rekao je vlč. Putilin i pozdravio hodočasnike koji upravo počinju svoj hod. „Vaš hodanje, vaše zajedništvo, vaša molitva spašava ovu državu i ovaj narod koji se često direktno protivi Božjim zapovijedima. Očekujte otpor, očekujete probleme ali očekujte i Božju pomoć i onda Božju pobjedu”, zaključio je vlč. Putilin.

Gvardijan Mihaljević zahvalio mu je na predvođenju slavlja i poticajnim riječima. Hodočasnicima je poželio Marijin blagoslov njihove žrtve i molitve tijekom prolaska od sjevera do juga Hrvatske te dijela Bosne i Hercegovine.

Na kraju mise svim hodočasnicima podijeljen je poseban hodočasnički blagoslov. Uslijedio je završni ophod oko Gospe Osječke te nastavak hodočašća do Župe Preslavnoga Imena Marijina te dalje prema Aljmašu.

Tijekom prvoga tjedna, hodočašće glavne rute Marijanskog zavjeta za Domovinu odvija se kroz Đakovačko-osječku nadbiskupiju sve do 18. lipnja. Nakon Aljmaša hodočasnici će u nedjelju 12. lipnja krenuti prema Vukovaru, 13. lipnja prema Vinkovcima, 14. lipnja prema Vođincima, 15. lipnja prema Đakovu, 16. lipnja prema Ovčari i 17. lipnja prema Slavonskom Brodu te će prepješačiti ukupno 150,3 kilometra. U subotu 18. lipnja idu iz Slavonskog Broda dalje u Pleternicu u Požeškoj biskupiji. Ove godine prvi puta u nadbiskupiji je organizirana priključna ruta Ilok – Vukovar, koja kreće 12. lipnja na inicijativu fra Grgura Blaževića, župnika u Iloku.

Cilj hodočašća je spojiti što veći broj važnijih marijanskih i drugih svetišta, Slavonije, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta. Na glavnoj ruti matici, pridružene su priključne rute koje se s njom spajaju u najbližim svetištima. Glavna ruta premrežava cijelu Hrvatsku. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz  dodatak priključnih ruta. Ovo 8. zavjetno hodočašće organizira Bratovština “Marijanski zavjet za Domovinu” koja poziva na sudjelovanje i prijavu preko njihove web stranice, prema mogućnostima pojedinaca.

Mjesta obuhvaćena glavnom rutom možete pogledati OVDJE.

Prijave za sudjelovanje preko web stranice su OVDJE.