Valter

Krčki biskup u miru mons. Valter Župan doživio je moždani udar u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je nedavno otputovao, ali osjeća se bolje i sutra će biti prebačen s odjela intenzivne njege na normalan bolesnički odjel, saznaje Bitno.net.

Kako nam je pojasnio don Vedran Kirinčić, voditelj Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza u Astoriji u New Yorku, misija je pozvala mons. Župana da 3. svibnja udijeli sakrament krizme i da 10. svibnja proslavi blagdan zaštitnika misije bl. Ivana Merza.

“Otac biskup je 3. svibnja udijelio sakramenat krizme našim mladima i sudjelovao na proslavi sa slavljenicima te iste večeri. Te noći imao je lagani moždani udar. Polako se oporavljao u bolnici Mount Sinai dok u petak uvečer nije ponovno imao simptome moždanog udara. Premjestili su ga na kat intenzivne njege i stavili na respirator. Jutros su skinuli cjevčicu za disanje, te ga maknuli sa sedativa. Trenutno se dobro osjeća. Razgovara s nama i polako se oporavlja”, prenio nam je informaciju don Vedran Kirinčić i dodaje kako su u petak u misiji imali misu za zdravlje biskupa, a danas, na blagdan bl. Merza “posebno ga preporučili Orlu Kristovu, našemu zaštitniku bl. Ivanu Merzu”.

Ranije informacije o biskupovom zdravlju, dakle, objavljene u hrvatskim medijima, prema kojima je mons. Župan pao u komu, ipak su bile neprecizne.

Podsjetimo, mons. Župan predao je dužnost krčkog biskupa fra Ivici Petanjaku prije mjesec i pol, no još uvijek je ostao aktivan kao biskup. Primjerice, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nastavio je voditi Odbor za obitelj HBK, kojemu je godinama predsjedao. Ovome dodajmo da je upravo on biskup koji je odabran predstavljati HBK na predstojećoj Sinodi o obitelji u Vatikanu.

Bitno.net