Jedna od glavnih tema pontifikata pape Franje svakako su bake i djedovi. Sveti Otac više je puta naglašavao važnost njihova poslanja u obitelji i Crkvi, osobito istaknuvši vrijeme koje imaju za molitvu.

“Starost nije beskorisno vrijeme u kojem se čovjeku valja povući u zapećak i vesla odložiti u barku, nego je vrijeme u kojem treba i dalje donositi plodove”, napisao je Sveti Otac za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koje se održao 24. srpnja ove godine,.

Pritom je dodao: “Moramo se brinuti za sebe i naučiti živjeti aktivnu starost, također s duhovnoga gledišta, njegujući svoj unutarnji život marljivim čitanjem Božje riječi, svakodnevnom molitvom, redovitim pristupanjem sakramentima i sudjelovanjem u bogoslužju.”

Ne znamo jesu li njegovu poruku čitale bake Ivana Perišića i Andreja Kramarića, ali svoju su dužnost definitivno odradile na utakmici protiv Kanade koju su naši nogometaši pobijedili s 4-1.

Dvostruki strijelac s te utakmice Andrej Kramarić je nakon susreta na društvenim mrežama objavio fotografiju dok sa suprugom i djetetom moli pod raspelom, a čini se kako je barem dio pobožnosti naslijedio od bake.

Nju je pak u Bednji posjetila novinarka RTL-a te snimila lijep prilog. Vidno emotivna baka Marica tom je prilikom izjavila kako redovito moli kad gleda utakmice svog unuka.

“Ja se prekrižim i molim. Onda tu sjedim i kad himnu pjevaju, onda izmolim Oče naš i Vjerovanje. Onda kažem: Andrijanek, daj gol! I urodilo je plodom. Ja sam već molila prije pa nije dao. Zato je sad duplo. Najprije je dao, ali mu nisu priznali”, kazala je Baka Marica za RTL.

Ivan Perišić možda nije dao pogodak na zadnjoj utakmici, ali je zato asistirao za dva, i to oba puta Kramariću.

Očito postoji neka “tajna veza” jer je dugogodišnji hrvatski reprezentativac na Instagramu objavio story s fotografijom svoje bake Luce koja je utakmicu protiv Kanade pratila s molitvenikom u ruci.

Baka Luce inače živi u malom selu Čišla, blizu Omiša, a osim molitvenika “oboružala” se i križem te svetim sličicama.