Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji katedralnog župnika Ivice Žuljevića posjetio je 16. siječnja u Krakovu kardinala Stanislawa Dziwisza, nekadašnjeg tajnika pape Ivana Pavla II. Biskup je upoznao kardinala s 15. obljetnicom Požeške biskupije koju je utemeljio bl. Ivan Pavao II., s 250. godišnjicom crkve sv. Terezije Avilske u Požegi koju je isti Papa uzdigao na dostojanstvo katedrale, te s 10. obljetnicom kako je Blaženik okrunio lik Gospe Voćinske. Kazao je da Požeška biskupija prigodom navedenih obljetnica želi svome utemeljitelju i velikom prijatelju Hrvatske u znak zahvalnosti urediti kapelu u kripti katedrale te da bi u nju željela postaviti i Blaženikovu relikviju.

Kardinal Dziwisz se prisjetio iskrenih Papinih simpatija prema Hrvatskoj, napose prema narodu i Crkvi u našoj zemlji. Istaknuo je kako se Sveti Otac jako radovao susretima s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernim narodom na svojim apostolskim pohodima u Hrvatsku, u Rimu i drugdje. Kardinal se spomenuo i slavlja u Osijeku 2003. kada je Papa okrunio lik Gospe Voćinske. Kazao je da s radošću daruje biskupu Škvorčeviću relikviju bl. Ivala Pavla II. za Papinu kapelu u požeškoj katedrali. Popratio je taj čin svjedočanstvom o čudima koja se događaju na zagovor blaženog Pape, dodavši da mu je drago što će on po svojoj relikviji biti bliži vjernicima Požeške biskupije. Spomenuo je da će Blaženik uskoro biti uzdignut na čast svetih.

Osim toga kardinal Dziwisz darovao je biskupu Škvorčeviću vrijedan kalež bl. Ivana Pavla II. s patenom, koji nije bio nikome darovan za njegova života. Rekao je da će po tom kaležu Blaženik biti na svoj način prisutan medu vjernicima Požeške biskupije koju je utemeljio, kad ga prvi biskup kojeg joj je imenovao, bude držao u rukama u najsvetijem trenutku euharistije. Kardinal je na kraju izrazio želju da jednom prigodom posjeti Požešku biskupiju.

Biskup Škvorčević je zahvalio kardinalu za znakovite darove koji Požešku biskupiju duboko povezuju s njezinim Utemeljiteljem kao i za obećani posjet, te mu je o 10. obljetnici krunjenja Gospe Voćinske uručio medalju toga Svetišta i svoju knjigu “Svetište Gospe Voćinske”. (ika/bitno.net)