PONOĆKA U SISKU

Košić o raspravi o zakonu u pobačaju: Neki su poput Heroda spremni učiniti sve ne želeći novi život

“Za dva mjeseca će u našoj Domovini biti rasprava o novom zakonu o pobačaju. Ubojstvo djeteta se legalizira. Nažalost i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu”

Foto: IKA.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je sinoć polnoćku u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku.

„Usred noći, u siromašnoj štali u Betlehemu rođen je Isus, malo dijete koje je majka Marija povila i položila u jasle. Uz svetog Josipa tom su događaju nazočile samo životinje: vol i magarac, ovce, a poslije su te noći prvi došli vidjeti Dijete betlehemski pastiri koji su i ustupili svoju pojatu Mariji i Josipu Ništa nije posebno upućivalo na neki izvanredni događaj ni početak, a ipak je to bio najveći događaj koji se zbio uopće u povijesti čovječanstva. Bog sam postao je čovjekom! Utjelovljenje Sina Božjega, koga je poslao Otac na zemlju, dogodilo se po Duhu Svetom koji je dao djevici Mariji da začne i rodi sina, Isusa“, rekao je biskup Košić na početku homilije.

Božić je proslava ljepote rođenja jednog Djeteta, ali ipak postoje i oni koji se ne vesele tome kao i oni koji čak ni ne žele da se dijete rodi, rekao je biskup, istaknuvši za primjer kralja Heroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Danas na žalost postoje i oni koji već začetom djetetu ne dopuštaju da se rodi pa sve čine kako bi spriječili njegovo rođenje. Poput Heroda spremni su učiniti sve ne želeći prihvatiti novi život, novog čovjeka. U tom se smislu i zakoni prilagođavaju takvim zahtjevima, a mi se kršćani pitamo, jesu li to neki novi Herodi koji se toliko boje djeteta da mu rade o glavi. Za dva mjeseca će u našoj Domovini biti rasprava o novom zakonu o pobačaju. Ubojstvo djeteta se legalizira. Nažalost i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu. To samo znači da smo mi nedovoljno svjesni o čemu se radi. Stoga mi pastiri moramo govoriti o tome i prosvijetliti svoj narod da se bori za život a protiv smrti“, ustvrdio je biskup Košić.

Podsjetio je na riječi Majke Terezije koja je 1979. godine primivši Nobelovu nagradu za mir upozorila kako je najveći rušitelj mira danas krik nevinog, nerođenog djeteta.

Na kraju biskup je poručio kako smo ove svete noći pozvani misliti na život, radovati se životu, veseliti se djeci: jer sam Bog postao je malo dijete! „Zamislite što bi bilo da ga Marija nije htjela roditi, da je pomislila kako da mu oduzme život dok ga je trudna nosila? To dakako nije bilo moguće jer je ona bila Presveta Djevica koju je Bog na poseban način svojom milošću već od časa njezina začeća pripremio za to da može čiste duše po Duhu Svetom začeti i s ljubavlju nositi te s radošću roditi svoga i Božjeg Sina, Isusa.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 25. prosinca 2018.

Možda vam se svidi