Biskup banjalučki Franjo Komarica dao je intervju za sarajevski dnevni list Oslobođenje i progovorio o aktualnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini i položaju hrvatskog naroda u toj državi te potpori koju imaju iz Republike Hrvatske.

“RH je u dosadašnja dva poratna desetljeća imala mnogo i vlastitih problema i briga, prvenstveno oko liječenja brojnih ratnih rana, a onda i oko približavanja članstvu EU. Nažalost, koliko mi je poznato, nije njenim dosadašnjim državnim i političkim vodstvima uspjelo izraditi jednu sveobuhvatnu strategiju ni za svoje žitelje. A o strategiji za učinkovitu pomoć Hrvatima u susjednoj BiH – da i ne govorim”, rekao je Komarica dodavši kako je za Hrvate u BiH tijekom cijelog poratnog razdoblja ipak bilo financijske pomoći.

“Ona je – prema službenim podacima – ogromnom većinom bila usmjerena prema Hercegovini, nešto i prema ostalom dijelu entiteta FBiH. Daleko najmanji dio išao je potpuno satrvenim i opustošenim hrvatskim selima i protjeranim i razbijenim obiteljima po gradovima entiteta Republike Srpske… Sadašnje državno vodstvo RH mi je dalo obećanje kako će se više pozabaviti dramatičnom situacijom ovdašnje hrvatske populacije i poticati održivi povratak onih stotina obitelji koje su se zadnjih dana meni javile tražeći pomoć”, nastavio je biskup.

Komarica je progovorio i o odnosu hrvatskih političara u BiH prema pitanju Hrvata na području srpskog entiteta. Upitan koliko su i oni odgovorni za “katastrofalno stanje” biskup je odgovorio:

“Ne znam koliko je konkretno tko od njih odgovoran, ali da su mnogi – ako ne i svi – više ili manje – odgovorni, to znam djelomično ne samo ja nego vjerujem i mnogi drugi naši sugrađani koji su bili barem indirektno uključeni u ratna i poratna zbivanja u našoj zemlji. Osobno bih mogao nabrojati imena mnogih dosadašnjih ‘lidera’ koji su se legitimirali kao predstavnici hrvatskog naroda, a ne samo da nisu pomagali ogromnoj obespravljenoj i ugroženoj većini svoga naroda, nego su čak radili i protiv njega. Mnogi od njih su se na račun svoga tobožnjeg zastupanja hrvatskog naroda materijalno obogatili, a onda otišli s političke scene da se za njih u javnosti više i ne zna…”

Biskup je naglasio kako je jasno da je “prostor Republike Srpske planiran i nasilno ostvarivan – politički i teritorijalno – kao ekskluzivan prostor samo za jedan, srpski narod”.

“Zato na tom prostoru, unatoč u nebo vapijućoj nepravdi, u duhu pragmatizma nije poželjno ostvarivati oktroiranom odlukom visokog predstavnika konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda i s nacionalnim manjinama. Žalosna je činjenica da se čak ni politički predstavnici – konkretno hrvatskog naroda u BiH – uopće ne pitaju niti se zauzimaju za nasilno nestali veliki dio vlastitog naroda. Kojem je to humanom i ozbiljnom političaru draža pustoš koju danas imamo ne samo u najplodnijem dijelu zemlje – u Bos. Posavini ili sjeverozapadnoj Bosni nego i u drugim donedavno nastanjenim područjima plodne Bosne gdje svoja vjekovna ognjišta imaju domicilni Hrvati?!” oštro je poručio biskup banjolučki.

“Nepopravljiva je šteta za domaći hrvatski narod što svih ovih proteklih 20-ak godina nije mogao imati svoje vlastite istinske, moralne, humane, principijelne, domoljube, nego tek – više ili manje – puke poslušnike uskogrudnih stranačkih ili interesnih opcija…”, rekao je biskup i nastavio:

“Utoliko je važniji kritičko-konstitutivni kolektiv kao što je Crkva, koja se unutar demokracije zalaže za one moralne vrijednosti koje mogu demokraciju bitno stabilizirati. Crkva u naviještanju moralnih vrijednosti vidi jedan bitan dio svoga poslanja… Ponašanje mnogih hrvatskih dužnosnika prema članovima naroda kojeg su po službenoj dužnosti predstavljali ili danas predstavljaju, urodilo je gorkim pa i smrtonosnim plodovima za hrvatski narod uglavnom na svim ovim prostorima koji su tijekom rata – protivno međunarodnom pravu – nasilno etnički očišćeni. Dobiva se dojam da dotičnim predstavnicima nije nimalo stalo ni do naroda kojem pripadaju i kojega predstavljaju, ni do osobnog dostojanstva i lika kojim će ući u povijest i svoga hrvatskog naroda i ove zemlje. Mnogostruka i za mnoge nepopravljiva šteta!”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net