Drugi četvrtak u veljači već nekoliko godina u studentskim rasporedima rezerviran je za klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u zagrebačkoj katedrali. Više od tisuću mladih Zagrebačke nadbiskupije i ovoga četvrtka, 12. veljače, ispunilo je zagrebačku prvostolnicu i sudjelovalo u klanjanju kojemu su glavna misao vodilja bile riječi bl. Alojzija Stepinca: “Dovoljan je jedan pogled na raspetog Spasitelja”.

U godini posvećenoj molitvi za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i mjesecu ljubavi, mladi su razmišljali o primjeru iskrene i čiste ljubavi te trima ključnim stavkama koje zahtijeva svaka dobra veza: jednostavnosti, međusobnoj potpori i pouzdanju u Boga; a koje donose pisma koja je upravo bl. Alojzije Stepinac izmijenio s Marijom Horvat tijekom njihovih kratkih zaruka.

Na temelju ulomaka iz Stepinčevih pisama, mladi su promišljali o ljepoti poniznosti koju počesto guši glad za materijalnim dobrima te su zamolili Gospodina da ih uči da budu jednostavni – baš poput Alojzija Stepinca – te drugima svjedoče kako je sve materijalno uzaludno ako nema Božjeg blagoslova. Promišljajući o životnim križevima i teškoćama, spoznali su važnost međusobne potpore temeljene na jednakosti, slozi i uzajamnom potpomaganju. Molili su da budu potpora i oslonac drugoj osobi te da im Gospodin da prepoznati kako je važno u vezi i u braku biti tu za onoga koga volimo – čak do toga da pregazimo sebe kako bismo voljenu osobu nosili.

Pouzdanje u Boga, stavljanje Boga u središte svog života i potpuno predanje cijelog sebe Njemu – to je ključ sretnog života. Potaknuti mislima blaženog kardinala Alojzija Stepinca, mladi su molili za sve mlade koji biraju svoj životni put, da svoja traženja prepuste Božjoj providnosti; za sve zaljubljene, kako bi temelj njihove veze bio Krist; za sve obitelji, osobito one mlade, da imaju snagu svjedočiti svoju pripadnost Bogu u ovom današnjem društvu; za milost budućeg bračnog partnera i partnerice kako bi svaki brak bio ispunjen onim temeljima koje je i blaženi Alojzije Stepinac smatrao važnima.

Klanjanje za studente u organizaciji Ureda za pastoral mladih predvodio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak, a pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih, izvijestili su iz nadbiskupijskog Ureda za pastoral mladih.

IKA | Bitno.net