IMG_3728

Blagoslovom u zagrebačkoj katedrali u zoru, 13. rujna, započelo je 283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj.„Radosno pozdravljam vas, hrabre hodočasnike, koje kiša nije omela u nakani da danas krenete na hodočašće i ispunite svoj zavjet“, rekao je prilikom blagoslova pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji je zajedno sa zagrebačkim pomoćnim biskupom mons. Ivanom Šaškom predvodio hodočasnike pješake nekadašnjim hodočasničkim putovima bl. Alojzija Stepinca. Blagoslovu u katedrali prisustvovali rektor zagrebačke katedrale mr. Josip Kuhtić i zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj.

Nakon četverosatnog hoda i molitve Križnog puta, prva stanica bila je kapelica Majke Božje Sljemenske – Kraljice Hrvata, gdje je biskup Šaško, u koncelebraciji s biskupom Gorskim i u zajedništvu s hodočasnicima pješacima, predvodio euharistijsko slavlje. U svojoj je homiliji naglasio da se vjerodostojnost nekog čovjeka prepoznaje se po plodovima koje donosi. Osvrnuo se na samu važnost riječi, koje su često stavljene u drugi plan, misleći kako one vrijede malo, a da stvarnu vrijednost imaju djela. „Ali biblijska mudrost ne razdvaja te dvije stvarnosti. (…) Sveto pismo poznaje razliku ispraznosti riječi od utjelovljene riječi, riječi koja odražava života i postupke“, kazao je biskup Šaško. Važno je, nastavlja, da kao vjernici ne živimo dvojakost. Samo vjernik, smatra biskup, koji živi svu napetost, teškoće povijesnih proturječnosti; koji je uronjen u olakšavanje života ljudima može podići glavu i reći: „Ja vjerujem“. Na kraju svoje homilije, pozvao je na molitvu za domovinu u svim njenim kušnjama, imajući pred sobom lik blaženoga Alojzija Stepinca.

IMG_3533

Po završetku euharistijskog slavlja, hodočasnici su nastavili put Marije Bistrice prolazeći Hunjku, Gorščicu, Rumlec i Laz.

Na svoje su odredište hodočasnici stigli u kasnim poslijepodnevnim satima. Tamo su ih ispred kapele sv. Ladislava dočekali pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, te mladi Zagrebačke nadbiskupije, sudionici Nadbiskupijskog hodočašća mladih u Mariju Bistricu, koji su se pridružili procesiji do svetišta. Nakon blagoslova i prigodnih riječi rektora Svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena, biskupa Pozaića i mons. Sekelja u Bazilici Majke Božje Bistričke, uslijedila je procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.

IMG_3610

Mladim se hodočasnicima obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Stigavši iz Italije, mladima je prenio pozdrave pape Franje, te ih potaknuo da budu nositelji promjena u društvu. „Budite oni koji sanjaju bolje sutra, ali zajedno s Bogom, zajedno s Božjim zakonima i Božjim evanđeljem“. Pozvao je mlade da svoja srca otvore onima u potrebi, posebno misleći na ljude pogođene poplavama.

Spomenimo i to da su pješaci do Marije Bistrice hodočastili u još dva smjera, iz Čučerja i Sesveta.

Danas, 14. rujna s početkom u 9 sati održat će se pobožnost križnog puta koju animiraju mladi, a u 11 sati kreće zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do crkve na otvorenom – prostora misnog slavlja. Procesiju i svetu misu, koja započinje u 11.30 sati, predvodi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Ovogodišnje hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj održava se pod geslom „Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske!“.

Više od tisuću mladih Zagrebačke nadbiskupije krenulo je jutros vlakom s Glavnog kolodvora u Zagrebu put Zlatar Bistrice gdje su se našli s ostalim mladim hodočasnicima pristiglim iz svih krajeva Nadbiskupije kako bi zajedno hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj. Pod geslom „Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske“, uzetom iz posvetne molitve bl. Alojzija Stepinca bistričkoj Gospi, mladima ni kiša nije smetala kako bi pristigli pred svoju nebesku majku staviti svoje osobne molitve i zahvale, ali i one koje su im svima zajedničke.

1545599_830247243674239_617688235623475240_n

Po dolasku u svetište okupili su se u bazilici Majke Božje Bistričke na svetoj misi koju je predslavio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak uz koncelebraciju tridesetorice svećenika koji su pješačili zajedno s mladima. Radost u poosobljenoj vjeri

Poslijepodnevnu katehezu u bazilici Majke Božje Bistričke održao je isusovac p. Ivan Ike Mandurić, a pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih. P. Ike mladima je otkrio kolika je radost u poosobljenom kršćanstvu te im dao nekoliko savjeta kako živjeti takvo kršćanstvo.

„Danas vjera mora biti potpuno tvoj osobni stav u koji si se ti osobno uvjerio i baš te briga vjeruju li drugi i što oni o tome kažu“, rekao je p. Ike mladima. U katehezi je bio vrlo izravan i osoban te je s mladima podijelio svoju životnu priču koja ga je dovela do radosti vjere koju danas živi. „Nisam mogao živjeti od tuđe vjere, nisam mogao živjeti od zajedničke vjere, morao sam naći svoju osobnu, poosoboljenu vjeru“, pojasnio je ohrabrivši mlade da izađu iz okvira koji obećavaju lažnu sigurnost i zanemare očekivanja okoline.

Na hodočašću sudjeluje više od 1500 mladih Zagrebačke nadbiskupije, a pridružili su im se i dragi prijatelji iz Dubrovačke biskupije, kao i mladi Bjelovarsko-križevačke biskupije. U večernjem programu, nakon Službe svjetla, mlade očekuje koncert grupe Emanuel, a dan će završiti klanjanjem u bazilici.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net