Hrvatsko katoličko liječničko društvo javno je izrazilo svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa stavovima ministra zdravlja, prof.dr.sc. Rajka Ostojića.

Oplodnja

Hrvatsko katoličko liječničko društvo povodom rasprave koja se u javnosti povela povodom najave izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji, a o kojoj smo već izvještavali u člancima:

Nova hrvatska Vlada će dopustiti zamrzavanje zametaka tek začete djece!?;

Prema spoznajama 21. stoljeća ljudski život može početi i prvim plačem?;

Što 21. stoljeće doista kaže o početku života, zamrzavanju embrija i umjetnoj oplodnji

izdalo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

IZJAVA HKLD-a POVODOM NAJAVE O IZMJENI ZAKONA O MEDICINSKOJ OPLODNJI

Hrvatsko katoličko liječničko društvo, koje okuplja više od 2700 visoko obrazovanih djelatnika  u zdravstvu,  javno izražava svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa stavovima ministra zdravlja, prof.dr.sc. Rajka Ostojića, dr.med., iznesenim u izjavi za portal „Danas.hr“, te na radiju i televiziji, vezane uz najave promjene Zakona o medicinskoj oplodnji.

U svojim izjavama ministar zdravlja, prof.dr. Rajko Ostojić, relativizira početak života, dijeli građane Republike Hrvatske na zaostale, konzervativne i rigidne koji smatraju „da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice“ i na suvremene, koji smatraju „da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće”.

Iznenađuje činjenica da ministar zdravlja ne poznaje, ili podcjenjuje, stav Etičkog povjerenstva Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Petrova 13 iz godine 2009., a koji je izražen na upit Ustavnog suda Republike Hrvatske, naime, da život počinje začećem,

Svojim izjavama ministar obmanjuje javnost proglašavajući potpuno neistinite tvrdnje spoznajama 21. stoljeća, početak života definira svojim osobnim stavom, relativizira znanstvene spoznaje, vrijeđa građane Republike Hrvatske koji drugačije misle, i istovremeno krši Konvenciju o pravima djeteta, Kodeks liječničke etike, Hipokratovu zakletvu  i Ustav Republike Hrvatske.

Zahvaljujući suvremenim znanstvenim dostignućima, ističemo spoznaje da novi ljudski život počinje začećem. Ističemo, također, biblijski gledano, svako začeto dijete je osoba i dar Božji, nije predmet koji netko može posjedovati, niti s njim raspolagati, niti ga po volji ukloniti. Začeto dijete ima neotuđivo pravo na rođenje, rast i razvoj, ima pravo poznavati svoje roditelje, uživati roditeljsku ljubav i skrb.

Mi duboko suosjećamo sa supružnicima kojima Bog nije podario radost roditeljstva, molimo  za njih, a ministra zdravlja pozivamo na zauzeto služenje u zaštiti zdravlja i života.

U Zagrebu, 27.01.2012. godine

Franjo Turalija, dr.med.,

Predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

Bitno.net