Kardinal

U okviru inicijative “Misije u gradovima” zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je 25. ožujka posljednju u nizu kateheza za mlade u zagrebačkoj katedrali. Na misnom slavlju sudjelovali su mladi Katedralnog arhiđakonata i Salezijanske mladeži, a u koncelebraciji su uz kardinala bili i arhiđakon Katedralnog arhiđakonata mons. Josip Oslić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak te još tridesetak svećenika dekana, župnika i župnih vikara.

U homiliji-katehezi kardinal Bozanić je, nastavljajući se na misli iz Evanđelja, postavio mladim pitanje “ne rađa li se i u našem srcu želja ‘htjeli bismo vidjeti Isusa’.” “Gdje mi i danas Isusa možemo vidjeti? Tamo gdje je uzdignut na drvu križa, na križu gdje širi ruke i želi obuhvatiti sve i sve privući k sebi. To je mjesto, to je put gdje mi možemo vidjeti Isusa, gdje mi možemo doći do Isusa, gdje ga mi možemo upoznati. To je put za nas vjernike, za nas kršćane”, rekao je kardinal te istaknuo kako si možemo postaviti pitanje “gdje sam, kada ili kako ja postao vjernik, kršćanin”.

Na to pitanje netko će reći po krštenju, netko će reći ‘ja sam kršćanin jer sam odgojen u tom ozračju u obitelji, u sredini’, netko će možda reći ‘ja sam tražio i došao do Isusa, spoznao sam Isusa’. No, Isus nam govori “ja ću sve privući k sebi”. I zapravo do Isusa se ne dolazi ni po nekim propisima, ni po održavanju određenih zakona, norma, niti po određenim obredima, do Njega se dolazi tako da on privuče, pojasnio je kardinal, tj. da se Njega prihvati, da se uz Njega pristane.

“Isus traži više od vanjskih normi, potreban je odgovor našega srca na ono privlačenje koje dolazi od Njega. Isus je onaj koji prvi ljubi nas. U kršćanstvu je to bitno, Bog prvi ljubi i naše pristajanje je zapravo samo odgovor na tu Božju ljubav”, pojasnio je kardinal mladima.
Parafrazirajući zrno pšenice, kardinal je mlade podsjetio kako su svi pozvani davati, a u tom davanju uvijek treba ugraditi i dimenziju križa, jer Krist Gospodin je pokazao, da bez križa nema napretka.

“Svi mi nosimo to iskustvo, i u malim stvarima ne možemo napredovati: ni u školi, ni na fakultetu ni u svom radu bez križa, bez žrtvovanja, bez davanja koje treba izdržati da bi se vidjelo ploda. Molimo i mi danas Krista Gospodina koji nas uči putu ljubavi da budemo uvijek hrabri u slobodi prihvatiti Kristovu patnju koja se daje, koja nije egoistična, koja ugrađuje i križ u put života jer samo tim putem se dolazi u život i do uskrsnuća”, rekao je kardinal.

U zahvalnom riječi nakon popričesne molitve, mladi su kardinalu posebno zahvalili što svoje vrijeme dijeli s njima, što im je podrška i potpora njihovoj vjeri te što je posebno mladima posvetio vrijeme i pažnju u okviru inicijative “Misije u gradovima”.

Po završetku mise, mladi su se okupili oko groba bl. Alojzija Stepinca gdje su izmolili zagovornu molitvu. Na misi je pjevao Nadbiskupijski zbor mladih.(ika/bitno.net)