KatedralaFoto: IKA
Za Zagrebačku nadbiskupiju sveti red đakonata primili su Marko Baršić iz župe sv. Luke ev. – Travno, Ivan Bingula iz župe sv. Nikole biskupa – Jastrebarsko, Josip Mudronja iz župe sv. Nikole Tavelića – Kustošija, Filip Pavlović iz župe sv. Jakova ap. – Međugorje i Ivan Vučak iz župe Pohoda BDM – Vukovina, a za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda fra Josip Župan OFM iz župe sv. Antuna Padovanskoga – Našice.

U koncelebraciji slavlja bili su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa Anđelko Košćak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije s. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, te još osamdesetak svećenika među kojima i župnici novih đakona. Slavlje su uzveličali i trajni đakoni Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon što je rektor bogoslovije predstavio kandidate izabrane za red đakonata, kardinal Bozanić je održao prigodnu homiliju. Naglasio je, kako izabranje nije samo plod osobne raspoloživosti. Naime, sveti red nitko ne može sam od sebe izabrati, niti sam sebi udijeliti, ili ga za sebe tražiti kao vlastito pravo. Netko drugi mora pozvati i uzeti u službu. Danas vas, dragi kandidati, Crkva izabire za službu đakonata. Duh Sveti učinit će vas Kristovim đakonima, osobama zauvijek posvećenima našem Gospodinu. Ovo je važan korak vašega života. Vi ste od danas posebni crkveni izabranici da po njezinom mandatu vršite službu đakonata. Darom milosti koju ćete danas primiti vi ćete nastaviti pripremu za prezbitere Crkve, za Kristove svećenike, rekao je kardinal, te kandidatima odao priznanje što su velikodušno odgovorili na Božji poziv. Danas vam se raduje naša Crkva zagrebačka, kao i opća Crkva, prepoznajući u vama dragocjeni dar Očeve ljubavi njoj samoj i čitavome svijetu, istaknuo te, te u duhu blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela potaknuo nove đakone na službu Bogu i narodu.

Arkanđeo Mihael svojim imenom pita: Tko je kao Bog? U tome je pitanju usporedba i nemjerljivost koja pobjeđuje zlo. To je konačna pobjeda dobra nad zlom u povijesti svijeta. Sv. Mihael ujedno pita: Tko, ako ne Bog? rekao je kardinal te je obraćajući se ređenicima rekao: „sv. Mihael i vam danas postavlja pitanje: na koji način u svome životu i samim svojim životom dajete važnost istini da je samo Bog krajnje mjerilo, da je on Gospodar vašega života, da njemu pripada prvo mjesto u vašem životu, da je on vaša najveća vrijednost te da ste puno toga spremni žrtvovati za tu istinu svoga života u Bogu?”
Stoga, želim vam ovdje snažno naglasiti da milost celibata, slobodno preuzeta po đakonskom ređenju te odgovorno čuvana i njegovana, za one koji su pozvani i koji slobodno i konačno pristaju uz nju, postaje konkretni način ispunjenja cjelovitoga iskustva prave ljubavi. Celibat je poseban put i ujedno ispunjenje ljubavi prema kojoj teži svaki čovjek, naglasio je kardinal Bozanić.

Nadalje, istaknuo je kako arkanđeo Gabriel svojim imenom govori o Božjoj snazi; on je ujedno i anđeo Radosne vijesti. Upravo on poziva Blaženu Djevicu Mariju da se posvema pouzda u Božju Riječ, radi Božjega plana ljubavi. On nam govori na koji način prepoznati Božju volju u svome životu, kako ju prihvatiti i ostvariti. On nas poučava kako prepoznati Božju ljubav prema čovjeku i svijetu; kako se predati Božjem nadahnuću.

Dragi ređenici, pozvani ste čuti što to Gabriel ima vama reći o Božjoj volji; na koji to način trebate biti vidljivi Kristovi svjedoci, proroci kršćanske novosti, djelatnici nove evangelizacije; na koji način u ljubavi služiti bližnjima, osobito najpotrebnijima i tako biti suradnici Božjega djela stvaranja i spasenja u svijetu, rekao je kardinal.

Naposljetku, Rafaelovo ime izriče istinu da Bog liječi i da je naš suputnik na životnome putu. Gospodin je suputnik kao liječnik i supatnik. Arkanđeo Rafael govori tko vodi naš život i koji je naš cilj; tko ravna svijetom i koja mu je svrha?

Vi, dragi ređenici, kao služitelji oltara bit ćete poslužitelji Euharistije. Euharistija je vrhunac naše povezanosti s Bogom. Po njoj, kao Crkva, postajemo Kristovim tijelom. U svojoj prisutnosti, u posvećenom kruhu i vinu Bog nam daje “lijek besmrtnosti”, kako su stari nazivali Euharistiju. Bog tako postaje našim suputnikom, da bismo i mi, snagom njegova Duha bili kruh za druge, da bismo poput arkanđela Rafaela bili tješitelji i liječnici svojom dobrotom, podsjetio je kardinal, te podsjetio buduće ređenike da ako Krista svakodnevno prihvate za svoga saveznika i suputnika, On će uvijek hodati s njima. On će uvijek biti s njima, a kad to bude potrebno nosit će ih na svojim ramenima.

Dragi kandidati za red đakonata, milost koju ćete danas primiti dar je vama samima, ali i čitavoj Crkvi. Zahvalni smo što ste imali hrabrosti odgovoriti Božjem pozivu. Neka vas na životnome putu i u đakonskom služenju prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije, Prečiste Djevice, blaženoga Alojzija Stepinca, neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće te svetih arhanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, rekao je kardinal Bozanić, te vjernike potaknuo da prate nove đakone molitvama.

Prije blagoslova, kardinal Bozanić je naglasio znakovitost đakonskog ređenja na početku Pastoralne godine koja će na poseban način biti obilježena vjerom, jer 11. listopada papa Benedikt XVI. otvara za čitavu Crkvu Godinu vjere.

Obraćajući se pak đakonima rekao je „vi započinjete svoju službu s Godinom vjere. Uzmite to kao poseban poziv koji vam dolazi u Crkvi. Da vjeru živimo iz dana u dan, da životom u vjeri rastemo, to želimo vama, to želimo nama biskupima, svećenicima, čitavom Božjem narodu, jer ako vjeru iskreno živimo, onda osjećamo duboku radost u svome srcu. Iz te vjere i s tom vjerom danas čestitamo novim đakonima” rekao je kardinal Bozanić. (ika/bitno.net)