Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u petak, 14. svibnja 2021. godine, u Uredu Zagrebačkog nadbiskupa, Kaptol 29, s ministrom vanjskih i europskih poslova gospodinom Gordanom Grlićem Radmanom, ministricom kulture i medija gospođom Ninom Obuljen Koržinek te s gospodinom Matom Granićem, posebnim savjetnikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske za vanjsku politiku, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U razgovoru su dotaknute brojne teme, napose glede brige Republike Hrvatske o položaju hrvatskog naroda i čuvanja njegove vjerske i kulturne baštine u susjednim zemljama, osobito u Bosni i Hercegovini, kao i na području Bačke i Srijema, Janjeva, Letnice, Boke Kotorske i drugih. U tom kontekstu posebno se prepoznaje inicijativa unutar Europske Unije za poštivanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te očuvanja njihovog ustavno-pravnog položaja. U brizi za Hrvate izvan domovine osvrnulo se i na mogućnost pronalaženja izvora za stipendiranje školovanja djece i mladih.

Govoreći o štetama uzrokovanim potresima koji su prošle godine pogodili središnju Hrvatsku, istaknuta su nastojanja i suradnja između državnih institucija i Zagrebačke nadbiskupije u brizi za postradale obitelji. U tom kontekstu dotaknulo se i svih nastojanja oko rješavanja poteškoća u cilju što skorije obnove škola, bolnica i sakralnih objekata, a stavljen je i poseban naglasak na obnovi Zagrebačke katedrale.

Hvalevrijedna je obnovljena inicijativa koja se zalaže za neradnu nedjelju kako bi se omogućilo obiteljsko zajedništvo.

Susretu su nazočili i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral Zagrebačke nadbiskupije te mons. Zlatko Koren, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.