Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni biskupi zagrebački Ivan Šaško i Mijo Gorski; mons. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola; kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj i mons. Zlatko Koren; preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral; preč. Tomica Šestak, nadbiskupijski ekonom; preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa; preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa; preč. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; preč. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu; preč. Josip Golubić, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata i župnik Župe sv. Petra ap. u Zagrebu; preč. Ivan Frkonja, dekan Zaprešićkog dekanata i župnik Župe sv. Petra ap. u Zaprešiću; prof. dr. fra Ante Crnčević, pročelnik Katedre za liturgiku KBF-a u Zagrebu; vlč. Tomislav Kralj, domaći župnik; vlč. Ivan Valentić, župnik Župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu; vlč. Filip Pavlović, upravitelj Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu; p. Ilija Grgić, CPPS, župnik Župe sv. Ivana ap. i ev. u Cerju; vlč. Dario Kral, nadbiskupski tajnik.

Kardinal Bozanić je na početku mise pozdravio braću biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, prisutne članove Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te sve okupljene vjernike. Kardinal je istaknuo kako smo danas na poseban način u zajedništvu sa sveopćom Crkvom koja ulazi u razmatranje svoga poslanja. “Cijela naša nadbiskupija danas je posebno povezna molitvom na istu nakanu sinodalnosti koju možemo sažeti u tri riječi – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.” Nakon uvodnog pozdrava Kardinal je blagoslovio vodu, sve one na oltarnom prostoru, a potom su pomoćni biskupi poškropili okupljeni narod. Po završetku blagoslova svi okupljeni na misnom slavlju izmolili su molitvu za Sinodu Stojimo pred Tobom, Duše Sveti, piše Zagrebačka nadbiskupija.

Na početku homilije kardinal Bozanić istaknuo je kako na temelju iskustva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koje živimo posljednjih 20 godina, možemo ustvrditi da “danas lakše prepoznajemo naglaske koje pred nas stavlja papa Franjo upućujući nas na Sinodu o sinodalnosti.” Govoreći o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju Kardinal je istaknuo kako se radi o “tri uporišta koja je moguće prepoznati u svemu što živimo kao kršćani, kao članovi Crkve.”

Nadalje, kardinal Bozanić naglasio je kako “imati djela u Kristu nije naša zasluga, nego Božja milost. Po tome smo i pozvani pomagati drugima. Crkva je dom otvoren svakom čovjeka. Zapreka nije ni siromaštvo, ni podrijetlo, ni slabosti. Zapreka može biti samo vlastito slobodno odbijanje Kristove milosti.”

Govoreći o vjernicima laicima Kardinal je istaknuo njihovu važnost i poslanje u Crkvi ističući kako je po njihovom svjedočenju “Crkva najvidljivija u svojoj širini i dubini. Crkva živi u narodu. Crkva je tamo gdje se narod okuplja po Duhu Svetomu. Po vjernicima je ona prisutna u svijetu; po vjernicima Krist obuhvaća sva ljudska iskustva svih vremena, kultura i prostora.”

“Isusova žrtva na križu koja izgleda kao gubitak i propast zapravo je najveći dobitak i spasenje. Nema većega zajedništva od onoga koje se gradi na predanju iz ljubavi, koje izrasta kao plod križa na kojemu je pobijeđena svaka sebičnost, grijeh i smrt. To zajedništvo Crkve nije doseg ljudskih zasluga, nego je dar Božjega milosrđa i vjernosti”, poručio je okupljenim vjernicima kardinal Bozanić.

Na kraju misnoga slavlja kardinal Bozanić istaknuo je kako je ovo danas bio poseban događaj. “Crkva, koja nije samo ljudska organizacija, želi se okupiti da bi bolje poslušala i čula što Duh Sveti danas nama želi reći, da bismo to mogli provesti u vlastitom životu i time svjedočiti novost života u današnjem svijetu.”