KsaverFoto: IKA
Mnoštvo vjernika pratilo je 1. travnja “Stepinčev križ” od postaje do postaje. Na kraju pobožnosti, u nagovoru kod Isusova groba kardinal Bozanić posvijestio je važnost križa u životu vjernika. Uvodno je podsjetio na riječi bl. Alojzija Stepinca, kojima je pojasnio zašto je iz Svete zemlje donio upravo križ: “Za nas nema ljepše uspomene od križa, koji je bio položen na grobu našega Otkupitelja. Križ, koji je za Židove bio najveća sramota, za nas je najveća snaga, virtus Dei – Božja snaga. Po njoj ćemo svladati sve nevolje i teškoće života, i mi pojedinci i sav hrvatski narod”.

Oko tog križa su se tijekom ovogodišnje korizme vjernici grada Zagreba okupljali po crkvama odajući čast križu, tom najrječitijem znaku našega spasenja i otkupljenja. To smo činili u programu inicijative Misije u gradovima, svjesni da se ondje gdje se podiže Kristov križ naviješta i Radosna vijest, evangelizira, rekao je kardinal, te podsjetio kako nijedan vjerski znak nije kršćanskom puku draži od znaka križa. Križ ima prvo mjesto među kršćanskim simbolima, jer on je simbol cjelokupnog vazmenog otajstva. Sveti križ predstavlja istodobno Kristovu muku i njegovu pobjedu nad smrću. Stoga, kršćani s pravom javno podižu križ da bude svjedočanstvo njihove vjere i znak njihove ljubavi, kojom Bog dariva sve ljude. Neka Kristov križ ima posebno mjesto u vašim kućama, u vašim obiteljima, pozvao je kardinal, te istaknuo kako slijedeći predaju starih, križ ćemo rado podizati i na javnim mjestima, po našim gradovima i selima, uz ceste i na trgovima, na putovima i križanjima na nas taj znak našega spasenja trajno čuva i potiče na ljubav koja ima izvor u Bogu.

Nedjeljom muke Gospodnje započinjemo najsvetiji tjedan crkvene godine, pogleda upravljena prema Kristu na križu, na kojemu sve započinje, rekao je kardinal te sve preporučio Majci Kristovoj i našoj Majci.

Fra Nikola Barun zahvalio je kardinalu Bozaniću na predvođenju pobožnosti i poticajnim riječima.(ika/bitno.net)