Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, 29. ožujka 2016. godine euharistijsko slavlje u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

U svojoj prigodnoj homiliji pred oko 90 zatvorenika, Kardinal je podsjetio da se nalazimo u Svetoj godini milosrđa, koju je Papa proglasio kako bismo razmišljali o Božjem milosrđu u kojemu uvijek otkrivamo nešto izazovno i nešto što nas dira.

Bog stoji kao Otac milosrđa i On je onaj koji pristupa svakome čovjeku i želi mu biti blizu – rekao je Kardinal, dodajući da Bog čovjeku nikada ne pristupa kao sudac, kao onaj koji želi ispitivati ili osuđivati, već pristupa s milosrđem.

Baš kao što je i Isus, nastavio je Kardinal, pristupio grešnici koju su neki zatekli u grijehu i koju su doveli pred Isusa te uvjetovali da je On osudi.

Isus je nije osudio, već joj poručio da ide i da ne griješi više. To je stav Boga pred čovjekom. On ne želi ispitivati našu prošlost ni što je iza nas. On nas želi susresti ovog trenutka i reći: Ja sam blizu, ja ti opraštam, ja vjerujem u tvoje danas i tvoje sutra! – istaknuo je Kardinal.

Naglasio je kako smo i sami često u situaciji da nismo u stanju sebi oprostiti ono što smo učinili. Bog nam pokazuje drugi put – kazao je Kardinal, napominjući da se Bog nikada ne umara u opraštanju.

Zaključujući svoju homiliju, rekao je da nas Bog poziva na stalnu promjenu i da je upravo to poruka Uskrsa. U Uskrs ulazi i Veliki petak i muka i križ, ali tu ne staje. Završetak je uskrsnuće. I mi smo pozvani da kroz život prolazimo i po križevima, ali ako smo prosvijetljeni vjerom onda vjerujemo da je na kraju Uskrs. To je pobjeda dobra nad zlim koja se živi već ovdje na zemlji po djelima ljubavi – zaključio je kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili domaći župnik Župe svetih Anđela preč. Ivan Topolnjak, vlč. Ivica Šturlić, župnik Župe Uzašašća Gospodnjeg u Sloboštini, vlč. Stjepan Rusan, župnik Župe Blažene Djevice Marije, Remetinec-Blato i vlč. Marko Vuković, nadbiskupski tajnik. Euharistijskom slavlju nazočili su ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ante Šprlje sa suradnicima, te zatvorsko osoblje na čelu s upraviteljem Zatvora Damirom Čumpekom.

Prije završnog blagoslova okupljenima se obratio preč. Topolnjak, ističući kako ovih dana slavi 20. obljetnicu otkako služi svete mise u remetinečkom zatvoru. U ovih 20 godina nijedanput nisam imao nikakvih neugodnosti – kazao je preč. Topolnjak, dodajući da svim zatvorenicima želi da što prije uskrsnu na slobodu.

Po završetku euharistijskog slavlja Kardinal je zatvorskom osoblju i svakom zatvoreniku osobno uručio medaljicu Majke Božje od Kamenitih vrata.

Bitno.net