Misa

„Danas je na audijenciji Sveti Otac osobito naglasio važnost obitelji. Kad se obratio nama opet je to spomenuo. Spomenuo se i razloge zbog kojih je on pohodio Hrvatsku, a to je bilo povodom prvog Nacionalnog susreta katoličkih obitelji. U Marijinoj smo crkvi. Marijina je crkva uvijek posebno mjesto gdje se moli za obitelj, gdje se preporučuje naše obitelji zagovoru Blažene Djevice Marije. Dijelim zabrinutost sa roditeljima koji su zabrinuti za odgoj svoje djece, osobito kako se odgoj i obrazovanje nudi u našim školama. Podržavam sva plemenita nastojanja roditelja. Danas trebamo osobito čuvati i brinuti se za naše obitelji“, istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, obraćajući se hodočasnicima iz Zagrebačke metropolije, prije završnog blagoslova na kraju svečanoga misnoga slavlja u srijedu 7. studenoga, u rimskoj bazilici svete Marije Velike.

Više od tisuću vjernika iz Zagrebačke nadbiskupije, Varaždinske biskupije, Sisačke biskupije, Bjelovarsko-križevačke biskupije, te Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj, okupilo se na misnome slavlju koje je kardinal Bozanić predvodio u koncelebraciji sa svim biskupima Zagrebačke metropolije – varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, sisačkim biskupom Vladom Košićem, križevačkim vladikom Nikolom Ninom Kekićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, zagrebačkim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim te devedesetak svećenika.

Misa

Bilo je to ujedno i najbrojnije dosadašnje okupljanje hodočasnika Zagrebačke metropolije u okviru Zahvalnoga hodočašća u Godini vjere, budući da su Marijinu baziliku „Santa Maria Maggiore“ došle sve skupine hodočasnika sa svojim biskupima i svećenicima, koje imaju svoje samostalne programe tijekom boravka u Vječnome gradu. „Ova crkva govori o Bogu koji čini čovjeka velikim kad je čovjek Bogu otvoren“, rekao je u homiliji kardinal Bozanić protumačivši da je Marijina bazilika općenito i prva Marijina crkva u našem katoličkom svijetu, jer je posebno vezana s općim crkvenim saborom 431. godine u Efezu, kad je Blažena djevica Marija proglašena Bogorodicom.

Crkva čuva spomen na Betlehem i na jaslice te je ona na stanoviti način rimski Betlehem, istaknuo je nadalje kardinal Bozanić, spomenuvši da ta crkva nosi i mnoge druge spomene. „Dovoljno je spomenuti da je ovdje poseban spomen na sv. Jeronima, koji je rođen u našim stranama, u našoj domovini. Ovdje je grob pape Siksta V, koji je hrvatskog podrijetla. U ovoj bazilici je služio mladu misu bl. Alojzije Stepinac. Ovdje smo pokraj kapele koja je posebno posvećena Blaženoj djevici Mariji kao „spasu rimskoga puka“, rekao je kardinal Bozanić, podsjetivši da imamo tolike lijepe Marijine crkve i svetišta koje nosimo u svom srcu te rado u njih hodočastimo i tražimo zagovor, spasenje i ozdravljenje koje nam posreduje Blažena djevica Marija.

Na početku misnoga slavlja, kardinal Bozanić je nazočnima prenio dio razgovora sa Svetim Ocem na općoj audijenciji, kada mu je između ostaloga spomenuo da je iz Hrvatske na hodočašće u Rim došlo više od dvije stotine bogoslova, što je Svetoga Oca ugodno iznenadilo. Stoga je kardinal Bozanić sve hodočasnike pozvao da mole za duhovna zvanja, a na kraju mise je spomenuo značajnu uloga baka u prenošenju vjere u obiteljima te je pozvao i na molitvu za njih. (N. P.)

Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr