Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prošlih je dana povodom Uskrsa uputio čestitke Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju i episkopima Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, javlja Tiskovni ured Svete Stolice. Čestitku prenosimo u cijelosti:

“Vaša Svetosti!

Od srca Vam zahvaljujem na kršćanskoj blizini koju ste svojim čestitkama prigodom svetkovine Uskrsa izrazili meni i povjerenom mi Božjem narodu. 

Naš Gospodin Isus Krist neposredno prije muke, smrti i uskrsnuća rekao je svojim učenicima: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ (Iv 14,27). Uskrsni dar mira nutarnja je preobrazba našega života. Isusov se mir uvijek tiče ljudskoga srca i dostojanstva čovjeka koje je ljudima darovano, a nisu ga sami postigli. Istinski mir pripada svima koji se odvaže ući u dubinu bića i pronaći Božju sliku na koju smo stvoreni, a koja je tako često unakažena ljudskom zloćom i mržnjom. Prvi je dar Otkupljenja upravo mir, kao plod Kristove pobjede nad grijehom i smrću. Kristov mir daje ljudskom srcu duboki osjećaj da smo u Božjim rukama. To je istinska Radosna vijest koja mijenja svijet, obilježen sukobima koji razdiru čovječnost i civilizaciju.  

Moleći Krista Pobjednika da njegov mir postane i naš mir, radosna srca upućujem uskrsne čestitke Vašoj Svetosti, cijenjeni gospodine Patrijarše i dragi brate u Kristu, te članovima sestrinske Srpske Pravoslavne Crkve: episkopima, svećenstvu, monaštvu, kao i svim Kristovim vjernicima.

Povezan s Vama u uskrsnoj vjeri, srdačno Vas pozdravljam.”

Josip kard. Bozanić, v.r.
nadbiskup metropolit zagrebački”