Foto: screenshot

“Blaženi Alojzije Stepinac  bit će proglašen svetim najvjerojatnije do kraja iduće godine”, rekao je u razgovoru za Dnevnik NOVE Tv kardinal Angelo Amato prefekt Kongregacije za kauze svetaca.

U razgovoru s novinarkom Ivanom Petrović kardinal je otkrio da proces kanonizacije treba proći teološku instancu. Kao što je poznato, u siječnju je medicinska komisija utvrdila čudesno ozdravljenje po zagovoru blaženika. Sada rezultati te komisije, nastavio je Amato, trebaju proći teološku verifikaciju, ondosno treba definitivno ustvrditi je li se medicinsko čudo dogodilo nakon molitve za zagovor Stepinca. Potom, postulatura rezultate svoga rada prezentira kardinalima i biskupima, a nakon toga će Amato zatražiti dekret o kanonizaciji od Svetog Oca.

– Pretpostavljam da će Stepinac biti proglašen svetim negdje do kraja 2015. – konkretan je bio Amato.

Kardinal Amato je rekao i kako je papa Franjo dobro upoznat s likom i djelom hrvatskog blaženika, te da je u svojim “mlađim danima Sveti Otac pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću”. Stepinčeva hrabrost bila je, rekao je Amato, veliki poticaj za mladog Bergoglia.

– Kao što sam rekao u homiliji u Crkvi svetog Jeronima u veljači, sa Stepincem povezujemo dvije velike stvarnosti; jedna je golema ljubav prema njegovoj domovini Hrvatskoj. Druga važna dimenzija je njegova snaga tijekom mučeništva. I vjernost. Vjernost prema evanđelju, Crkvi, Isusu i Papi – rekao je kardinal.

Bitno.net