Mons. Jure Bogdan

Biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, predvodio je na petu korizmenu nedjelju, 13. ožujka svečanu pontifikalnu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu te se na taj način, nakon gotovo dva desetljeća, oprostio od dosadašnje službe rektora crkve i zavoda sv. Jeronima. Koncelebrirali su đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, apostolski nuncij mons. Martin Vidović te osamdesetak svećenika, među njima rektori i predstavnici papinskih zavoda i učilišta u Rimu.

Uz vjernike hrvatske rimske zajednice okupili su se i brojni Talijani koji su na razne načine povezani sa Zavodom. Tom smo Radio Vatikan napravio je intervju s novim hrvatskim biskupom.

Mons. Bogdan kao najveću potrebu Crkve u Hrvata istaknuo je obnovu vjere i naglasio kako je velika periferija tamo gdje je vjera u krizi:

“Moramo raditi svi na osobnom obraćenju, na osobnom produbljenju vjere da budemo raspoloženi u svakome trenutku svakome obrazložiti razloge nade koja je u nama”

Objasnio je i kako je za biskupsko geslo uzeo riječi „Ad maiorem Dei gloriam“ zbog toga što svoje poslanje vidi u uvođenju sklada i reda u stvoreno, kako bi odražavalo Božji naum i bilo na slavu Božju: “Grijeh se uselio u čovjeka i on donosi nered, meni je program unositi red, donositi slavu Božju, da sve ono što živi odražava Božji naum”

Također je primjetio kako vidi poveznicu svog novog biskupskog služenja sa Svetom godinom milosrđa jer je Bog ljubav, a kršćani su pozvani svjedočiti njegovu ljubav. Milosrđe je pak važna dimenzija te ljubavi, za koju se mons. Bogdan nada da će biti prisutna u njegovom služenju sve do posljednjeg daha.

Cijeli intervju možete poslušati OVDJE

Radio Vatikan | Bitno.net