Časopis ‘Uskrsnuće’ glasilo je Zajednice Cenacolo nastalo 1986. godine, nepune tri godine nakon njenog osnutka, i to u bratstvu u Saluzzu (Italija), prvoj i tada jedinoj kući Cenacola. Bila je to iznimno jednostavna tiskovina koju su mladići u zajednici napravili kako bi svojim obiteljima, u vrijeme dok su mobiteli i internet bili tek daleka budućnost, predočili svoj put izlaska iz tame ovisnosti u svjetlo novog života. Nakon nekog vremena pojavilo se i hrvatsko izdanje koje izlazi već dvadesetu godinu i to četiri puta godišnje. S vremenom se publika proširila, a tako i naklada, te su časopis počeli čitati i ljudi koji nemaju nikoga u zajednici, ali u njoj nalaze inspiraciju za svoju duhovnost.

U međuvremenu su se pojavila i izdanja na engleskom, njemačkom, poljskom, slovačkom i nekim drugim jezicima, međutim talijansko i hrvatsko izdanje jedina su koja izlaze redovito i u većim nakladama, dok su izdanja na ostalim jezicima prigodna.

Časopis obrađuje teme vezane za oslobađanje od ovisnosti, donosi svjedočanstva mladića i djevojaka koji su nekoć bili ovisnici, ali i njihovih roditelja te prijatelja zajednice. U njemu se mogu naći i informacije o događanjima u zajednici, putovanjima, susretima za mlade, bračne parove i obitelji, reportaže iz Cenacolo misija po svijetu, te ono najvažnije a to je kako pomoći osobama koje imaju problema s ovisnošću.

U tu svrhu ustanovljena je ‘Cenacolo Mreža Podrške’ koja je razgranata po cijeloj Hrvatskoj, a čine je roditelji koji iz prve ruke znaju što to znači imati dijete ovisnika te kako pristupiti tom iznimno složenom problemu čiji su korijeni upravo u obitelji, što je ponekad teško i priznati radije svaljujući odgovornost na tzv. ‘loše društvo’ ili ulicu.

Časopis sadrži kontakte roditelja u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci, Puli, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu koji pomažu obiteljima koje im se obrate da iziđu iz začaranog kruga nesporazuma, patnje i međusobnih predbacivanja. Mreža Podrške ide i preko granica Hrvatske te pokriva sve susjedne zemlje a također i veliki broj zemalja sa našom iseljeničkom populacijom, primjerice Irsku, Njemačku, Austriju, SAD, Argentina, itd.

Svaki broj sadrži kazivanje Majke Elvire, koja je i dalje spiritus movens zajednice. Nedavno smo na zahtjev prijatelja zajednice koji nas prate ali ne mogu proniknuti u ‘tajnu’ Cenacolo duhovnosti, kako bismo ih uveli u Malu školu molitve koja pokušava predočiti kako zapravo izgleda ta neobična kombinacija intenzivnog rada i duboke molitve u Cenacolu.

U časopisu se objavljuju i vijesti iz naša dva bratstva u Međugorju, zatim nešto o novim resocijalizacijskim inicijativama, o Klubu Prijatelja Cenacolo te drugim prigodnim temama.

Posljednje digitalno izdanje časopisa Uskrsnuće možete pročitati OVDJE.