Redovnica Janja Martina Katović iz reda Klanjateljica Krvi Kristove mora biti vraćena na mjesto ravnateljice vrtića u zapadnobosanskoj općini Glamoču i to je odluka s kojom se moraju složiti mjesne vlasti u kojima većinu ima Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koje su je nezakonito smijenile, objavili su danas mediji u BiH, a prenijeli i naši mediji.

Tako je okončana šestogodišnja pravna bitka časne sestre protiv vlasti u Glamoču koje su odbile potvrditi njezino imenovanje iako Katović ispunjava sve uvjete za tu dužnost.

Informativna katolička agencija prenosi kako su dvije ranije presude Županijskog i Općinskog suda u Livnu potvrdile postojanje diskriminacije u slučaju njezina neimenovanja na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića.

Međutim, Vrhovni sud je 2014. godine ukinuo presudu Županijskog suda Livno uz obrazloženje da nema dokaza da je Janja Martina Katović žrtva diskriminacije zbog toga što je redovnica.

Stoga su časna sestra i njezin pravni tim – zajednički odvjetnički ured Paponja-Bunoza, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, a koji je u lipnju potvrdio kako Janja Martina Katović nije imala pravično suđenje pred Vrhovnim sudom FBiH te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Pravna borba ovih dana zaključena je u ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom FBiH koji je odbio reviziju općine Glamoč, a čime su zapravo potvrđene presude nižih sudova kojima je utvrđena diskriminacija.

“Naprosto ne želim odustati. Ne mogu me diskriminirati zato što sam druge vjere, iz drugog naroda, zato što sam drugačija. Ispunjavam sve uvjete za ovu dužnost, školovana sam za nju i jako dobro radim svoj posao”, izjavljivala je sestra Katović medijima još u vrijeme dok je trajala njezina pravna borba.

Općinske institucije u kojima vlast imaju političari iz srpskog naroda nikada nisu ponudili službeno objašnjenje svoga odbijanja da potvrde Katović za ravnateljicu. Bilo je jasno, međutim, da su neki smatrali neprihvatljivim da u općini u kojoj su većina Srbi, ravnateljica vrtića bude – katolička redovnica.

Ova diskriminacija, međutim, sada će biti ispravljena.

Bitno.net