Caritas

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obznanio je izvještaj o pruženim uslugama i aktivnostima tijekom protekle godine. Tako je u sklopu pružanja usluga institucionalne skrbi, tijekom 2011. godine Caritas osigurao smještaj, skrb i njegu različitim kategorijama korisnika. Na dan 31. prosinca 2011. godine u Caritasovim kućama bio je smješten 191 korisnik.

Pored toga, različitim karitativnim službama i projektima CZN nastojao je odgovoriti na potrebe obitelji i pojedinaca, pomažući im u svladavanju svakodnevnih poteškoća i problema s kojima se suočavaju. U vidu savjetodavnog rada socijalne službe stručnu i savjetodavnu pomoć primilo je 8105 obitelji, a u obiteljskom savjetovalištu pruženo je 865 tretmana kojima je obuhvaćena 301 osoba.

Caritas je kroz skrb za beskućnike osigurao 24-satni besplatni smještaj, prehranu i skrb za 72 beskućnika te besplatan smještaj za 263 roditelja čija su djeca na liječenju i terapijama u zagrebačkim bolnicama u kući u Vukomercu.

U program socijalizacije osoba s invaliditetom šest osoba s invaliditetom u radionici je tijekom godine izradilo više tisuća unikatnih proizvoda te su sudjelovali na svim značajnijim događanjima i izložbama vezanim za osobe s invaliditetom u gradu Zagrebu.
Karitativnom skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući bilo je obuhvaćeno 80 stalnih i 40 povremenih korisnika te je kroz 12.114 radnih sati obavljeno 4569 terenskih posjeta starijim osobama.

Caritas je pružao financijsku i materijalnu pomoć. Tako je s jednokratnom novčanom pomoći pomogao 487 obitelji s iznosom od 514.158,61 kn, a podjelom pomoći u naravi (hrana, odjeća, obuća, namještaj i drugo) tijekom 2011. godine ukupno je podijeljeno pomoći u protuvrijednosti od 10.456.197,00 kn. U suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska d.o.o. obuhvaćeno je 2.166 socijalno ugroženih obitelji. Preko ovog projekta tijekom 2011. godine podijeljena je pomoć u protuvrijednosti od 2.709.682,06 kuna. K tomu, 687 socijalno ugroženih obitelji primilo je pomoć u odjeći i obući preko Caritasove podružnice u Dubravi (obitelj pomoć koristi 3 – 4 puta godišnje).

Posudbom bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala Caritas je pomogao obitelji koje u kući imaju bolesnog člana obitelji. Posuđeno je 82 bolesnička kreveta, 64 invalidskih kolica, 22 para štaka, 92 hodalice i dvoja elektro-motorna invalidska kolica.

Tijekom godine na mjesečnim susretima sudjelovalo je 130 osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. U povodu obilježavanja svjetskog Dana bolesnika organiziran je posjet i darivanje starijih, nemoćnih i bolesnih osoba u njihovim domovima na području gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec. Na fašničkim susretima sudjelovalo je 200 djece i 150 osoba s invaliditetom. U povodu Majčinog dana 200 majki su na svečanom programu darivane prigodnim darovima.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije bio je organizator i 43. hodočašća bolesnih, starijih i nemoćnih te medicinskog osoblja grada Zagreba u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Na hodočašću je sudjelovalo oko tri tisuće vjernika.

Na Susretu solidarnosti, organiziranom u povodu početka školske godine, 100 prvašića iz socijalno ugroženih obitelji nazočili su veselom programu te na poklon dobili nove školske torbe i pribor, a u prigodi proslave sv. Nikole 230 djece su uz prigodni program dobili i darove.
Božićni susret umirovljenika koji je obuhvatio stručno savjetovanje, svečani program i darove okupio je 200 umirovljenika. Također, Caritas je u svrhu organiziranog provođenja slobodnog vremena u svojim objektima u Kalju, Rovinju i Nerezinama osigurao za 1823 osobe ljetni odmor.

Uz navedene aktivnosti, Caritas je organizirao i povremene ciljane akcije. U suradnji s Obrazovnom grupom Zrinski realiziran je humanitarni projekt “Poduzetni za Uskrs” tijekom kojega je prikupljeno novčanih donacija i donacija u naravi ukupne vrijednosti od 22.000,00 kn za potrebe korisnika smještenih u Caritasovim kućama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U akciji prikupljanja i podjele rabljenih udžbenika “Sačuvaj, podijeli, razveseli” podijeljeno je 17 946 udžbenika i radnih bilježnica čime je 1 956 obitelji uštedjelo 897.300,00 kuna, dok je u akciji “Dobro se dobrim vraća” bio uključen 51 zagrebački poduzetnik koji su za 210 obitelji i 104 pojedinca darovali 4250 usluga čija je protuvrijednost 237.000,00 kuna. Akcijom prikupljanja i podjele drva za ogrjev za 71 obitelji osigurano je po 5 m2 drva za ogrjev. Time je podijeljeno 355 m2 drva za ogrjev čija je protuvrijednost oko 106.500,00 kn.

U suradnji sa župama Zagrebačke nadbiskupije organizirana je korizmena akcija “Srcem se najviše daje” i “Maslinova grančica nade” u koje su se uključile 74 župe Zagrebačke nadbiskupije. Za korisnike o kojima se skrbi Caritas Zagrebačke nadbiskupije je na taj način prikupio 83.920,00 kuna, dok je isti iznos ostao župama za potrebe korisnika župnih Caritasa.

Tijekom Tjedna solidarnosti s Hrvatima u BiH u suradnji s Hrvatskim Caritasom organiziran je Molitveni hod po župama Zagrebačke nadbiskupije.
U suradnji s međunarodnom organizacijom IBO-Nederland tijekom ljeta proveden je projekt “Solidarnost bez granica” kroz koji su uređena četiri stana starijih i nemoćnih osoba na području grada Zagreba. Akcija “Pomagati je lako!” u suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska d.o.o. u razdoblju od 5. rujna do 2. listopada, namijenjena za kuću u Vukomercu rezultirala je prikupljanjem više od 4000 proizvoda za potrebe korisnika kuće, protuvrijednosti oko 20.000,00 kn.

O blagdanu Svih svetih i Dušnog dana, Caritas je prvi puta organizirao akciju “Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro” s ciljem senzibiliziranja javnosti i prikupljanja sredstava za potrebe korisnika koji nakon punoljetnosti napuštaju Caritasove kuće. Za navedenu svrhu prikupljeno je 65.000,00 kn, a tijekom prosinca kroz akciju “Božićni domjenak” prikupljeno je 30.000,00 kn za potrebe korisnika kuće u Vukomercu.

S ciljem promicanja karitativnog volonterskog rada u župama Zagrebačke nadbiskupije organiziran je posjet 25 župa, organizirane su duhovne vježbe za volontere župnih Caritasa, dva edukacijska susreta za voditelje i volontere te dva susreta za volontere Katedralnog arhiđakonata.
U svim ovim aktivnostima, pored djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bila su angažirana i 273 volontera iz zemlje i inozemstva koji su tijekom 2011. godine Caritasovim korisnicima darovali 19.708 volonterskih sati rada.(ika/bitno.net)