Prvi susret održan je u ponedjeljak, 3. prosinca u prostorijama župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici, pod predsjedanjem zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška. Svećenici, te od župnika izabrani roditelji i vjeroučitelji Velikogoričko-odranskog dekanata upoznati su s načinom uvođenja programa, te sadržajem i preporučenom literaturom za 4. modul Kurikuluma zdravstvenog odgoja, a koji se odnosi na spolni odgoj.

Biskup Šaško je na početku izlaganja predstavio stav Hrvatske biskupske konferencije, naglasivši kako su sporni način donošenja zdravstvenog programa i sadržaj 4. modula koji nosi naziv „Spolno/ rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“. Sadržaj 4. modula ocijenio je riječju „nekršćanski“. Upozorio je na hrvatske i međunarodne pravne dokumente koji osiguravaju roditeljima pravo na odlučivanje o odgoju i obrazovanju njihove djece u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. U ime svih hrvatskih biskupa pružio je podršku roditeljima koji ustraju u obrani i zaštiti svoje djece, te u traženju svojih ustavnih prava.

S učenjem Crkve o dužnosti roditelja da vode brigu o oblicima spolnog odgoja koji se pruža djeci izvan njihova doma, sudionike je upoznao don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu. Govoreći konkretno o temama 4. modula jasno je upitao: „Je li roditeljima svejedno to što će njihova djeca učiti o masturbaciji, o seksualnom činu kao samo fizičkom činu bez morala, o pornografiji, o tome kako staviti i koristiti kondom, kako koristiti pilule, o homoseksualnom činu kao posve naravnom, o prekidu trudnoće koja za nas predstavlja ubojstvo, o ‘rodnoj’ ideologiji itd.?“ Zdravstveni odgoj je ocijenio kao „odgoj bez temeljnih vrjednota“, jer nigdje se ne spominje i ne odgaja za „ljubav, ćudoređe, odgovornost, spolni čin kao prenošenje života“. Upozoravajući pak na opasnosti tzv. ‘rodne’ ideologije, naglasio je da je cilj te politike „da svatko treba moći izabrati hoće li biti muškarac ili žena“, pa „ako si po spolu muško, ti možeš u glavi odlučiti da si žensko, i obratno“.

Predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije mr. Vice Batarelo, istaknuo je da se svi slažemo s prva tri modula zdravstvenog odgoja, kao i s time da treba postojati i spolni odgoj. Problem je što spolni odgoj nije poput preciznih znanosti lišen vrjednota, kao npr. matematika, već je to područje „dubokih ljudskih osjećaja, vjerovanja i vrjednota“. Predstavio je roditeljima sadržaj 4. modula po razredima, kao i preporučenu literaturu u kojoj nema niti jedne knjige o npr. „prirodnom planiranju obitelji ili dobrobitima braka i cjelovite obitelji“. Zaključio je da ovaj program nije moralno
neutralan, budući da negira i ignorira sve općeljudske vrijednosti i suprotan je vrijednosnom sustavu većine roditelja. Stoga roditelji traže mogućnost izbora između dva programa prema načelima demokracije i u skladu s Ustavom Republike Hrvatske (čl. 63).

Verica Kraš Villa