Izbori zastupnika za Europski parlament, koji će se održati u nedjelju, 25. svibnja, iznimno su važni, možda jedni i od najvažnijih u bližoj političkoj povijesti Hrvatske!

Zašto je tome tako?

Kao prvo, trebamo shvatiti kako Europski parlament danas u institucionalnoj strukturi Europske Unije igra veoma značajnu ulogu, koja je s vremenom postajala sve veća, dajući toj instituciji osim legitimiteta i izravnu političku moć. Čitav niz zakona u EU danas se ne može donijeti bez suglasnosti Parlamenta. Nakon Lisabonskog ugovora, popis zakonskih oblasti u kojima Parlament ima izravnu zakonodavnu ulogu, postao je još veći. Također, Europski parlament u Strasbourgu ima nadzornu ulogu nad radom Europske komisije i njezinim imenovanjem, a preko svojih ovlasti u određivanju proračuna određuje udio svake pojedine zemlje u EU fondovima koje su na raspolaganju državama članicama.

Osim toga, jasno je kako upravo Europarlament postaje jednim od glavnih poprišta “kulturnog rata” koji se vodi u Europi i koji je postao svakidašnjicom i hrvatskih građana. Naš portal redovito je izvještavao o rezolucijama poput Estrela i Lunacek kojima feministički i ljevičarski lobiji i razne interesne grupe pokušavaju cijeloj Europi nametnuti potpunu liberalizaciju zakona o abortusu, permisivan koncept seksualnog odgoja, rodnu ideologiju i ostale kvazivrednote sekulariziranog društva. U tom smislu, od ključne je važnosti tko će u Europarlamentu predstavljati našu državu – oni koji će poslušno dizati ruke u skladu s interesima raznih ideoloških lobija, ili pak političari koji su spremni braniti tradicionalne i kršćanske vrednote na kojima je društvo u kojem živimo utemeljeno i prema kojima većina hrvatskih građana nastoji usmjeriti svoj život i djelovanje.

Još jedna važna “novost” skorašnjih izbora jest preferencijalno glasovanje koje je prakticirano i na prošlim izborima za Europski parlament i koje predstavlja demokratski pomak u odnosu na način biranja kojim biramo zastupnike za hrvatski Sabor. Naime, osim što može zaokružiti pojedinu izbornu listu, svaki građanin će na toj  listi moći zaokružiti i pojedinog političara kojeg smatra posebno bliskim svojim interesima i afinitetima. To znači da zastupnici s liste neće biti birani unutarstranačkim dogovorima, nego će ih izravno birati građani (pod uvjetom da je kandidat ostvario najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je ostvarila lista). Ovaj sustav glasovanja u prvi plan izbacuje pojedince, a ne tek stranačke dužnosnike i njihove ljubimce.

Sve pape u nekoliko zadnjih desetljeća neprestano ističu potrebukonkretnog angažmana katolika u političkom životu. Vođeni upravo takvim razlozima, Bitno.net je objavio razgovore s nekoliko političara koji su svojom dosadašnjom aktivnošću pokazali da su nadahnuti i motivirani kršćanskim vrednotama. Imajući u vidu da smo kršćanski portal, zanimaju nas upravo takvi političari koje želimo predstaviti našim čitateljima. Takvih političara, sigurni smo, ima na svim kandidacijskim listama, ali mi smo odabrali one koji su se svojom dosadašnjom aktivnošću već profilirali u javnosti kao prepoznatljivi promicatelji  i iskreni zagovornici vrijednosti na čijem temeljima je izgrađena autentična europska kultura. Naravno, svaki naš čitatelj treba samostalno i slobodno donijeti odluku za koga će glasati i tu nema dvojbe. Popis političara s kojima smo razgovarali, dakle, ne treba shvaćati kao nametanje našeg suda o tome za koga treba glasati, nego kao informaciju onima koji žele svoj glas upotrijebiti na odgovarajući način.

Ovdje možete pronaći razgovore s kandidatima za Europski parlament, samo trebate kliknuti na ime.

Davor Ivo Stier

Zlatko Gregov

Marijana Petir

Ladislav Ilčić

Ruža Tomašić

Bitno.net