Foto: Botond Horvath/Shutterstock.com

Prema rezultatima jučerašnjih izbora za Europski parlament, njihov pobjednik je lista HDZ-ove koalicije koja će dati šest zastupnika u Strasbourg, 4 zastupnika dolaze s liste “Kukuriku koalicije”, a nedavno osnovana stranka Mirele Holy ORaH dat će jednog zastupnika.

Kako je jutros izvijestila internet stranica Večernjeg lista, u Europski parlament s HDZ-ove će liste Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. S liste Kukuriku koalicije u Strasbourg idu Tonino Picula, Biljana Borzan, Neven Mimica te Jozo Radoš, a ORaH je dobio eurozastupnika Davora Škrleca.

Lista Saveza za Hrvatsku ostala je ipak bez zastupnika iako je do kasno sinoć izgledalo kako će u Europski parlament ući jedan kandidat s njihove liste. Potpuno su zakazali Hrvatski laburisti čiji je šef Dragutin Lesar nakon objave rezultata ponudio ostavku čelništvu stranke.

U Europski parlament su, dakle, ušle tri od ukupno pet osoba s kojima je Bitno.net razgovarao u predizborno vrijeme, nakon što smo procijenili kako je riječ o političarima i političarkama koje su se afirmirali kao zagovornici kršćanskih vrijednosti u politici. Pročitajte razgovore s njima i vidite što možete očekivati od njihovih mandata.

Ruža Tomašić

Marijana Petir

Davor Ivo Stier

Bitno.net