Dva dana nakon što je Europski parlament usvojio izvješće belgijskog europoslanika Marka Tarabella, koje abortus nastoji definirati kao ljudsko pravo, usvojeno je još jedno izvješće sličnog sadržaja, ali je iz njega izbačena kvalifikacija kojom se osuđivalo hrvatski referendum za ustavnu zaštitu braka.

Izvješće zastupnika Antonija Panzerija o stanju ljudskih prava i demokracije usvojeno je s 390 glasova za, 151 protiv i 97 suzdržanih, a osim što govori o pobačaju i istospolnim brakovima kao “ljudskom pravu” izvješće je u preliminarnoj verziji prozivalo Hrvatsku i Slovačku zbog njihovih referenduma o ustavnoj zaštiti braka, te Makedoniju i Litvu zbog ustavnih odredbi o zaštiti braka.

Kako prenosi narod.hr, hrvatski europarlamentarci sudjelovali su u raspravi o izvješću i uspjeli izbaciti iz njega one dijelove koji kritiziraju Hrvatsku. Ta pobjeda nije nevažna, ali treba istaknuti kako su usvajanje izvješća sa spornim formulacijama o abortusu pro-life udruge opisale kao “propuštenu prigodu da Europski parlament zaštiti prava nerođenih”.

Europarlamentarka Marijana Petir iskoristila je mogućnost instrumenta pisane izjave vezane uz Izvješće Panzeri, s obzirom da nije dobila mogućnost govoriti, te istaknula kako ovo izvješće u nekim svojim dijelovima izlazi izvan predviđenih okvira za izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu te se miješa u unutrašnja pitanja država članica koje prema načelu supsidijarnosti imaju nadležnost samostalno odlučivati o pitanjima braka i obitelji.

“U paragrafu 165. nedopustivo prozivate Hrvatsku za održavanje referenduma o ustavnoj zaštiti braka iz 2013. godine i stavljate moju državu u neprimjeren kontekst. Tražim da to izbrišete iz izvješća jer prozivate Hrvatsku kao članicu EU-a za provođenje narodnog referenduma u pitanjima od važnosti za hrvatske građane”, naglasila je Petir dodavši kako smatra da se ovakvim izvješćem čini nepravda Hrvatskoj: “I ne prepoznajete inicijativu hrvatskih građana da aktivno sudjeluju u političkim procesima svoje zemlje i utječu na odluke koje su njima važne.”

“Dodala bih da se na isti način izvješće dotiče unutarnjih pitanja još dvije zemlje članice Slovačke i Litve u navedenom paragrafu te da u nekoliko drugih paragrafa poput 135.,136. i 164. spominjete pitanja obiteljske, zdravstvene i reproduktivne politike poput pobačaja i istospolnih brakova, koji su također u punoj nadležnosti zemalja članica i stoga tražim da se to izostavi iz izvješća”, zaključila je Petir.

Eurozastupnik Andrej Plenković istaknuo je kako mu je drago da je na dnevnom redu izvješće o stanju ljudskih prava i demokracije u svijetu za 2013.

Mislim da se iz ove rasprave vidi da će se sutra usvojena, zadnja verzija vašeg izvješća odnositi na one zemlje na koje i treba, a to su one zemlje koje još nisu članice Europske unije i stoga je dobro da stavci 165. i 162. koji mi se čine spornima na kraju ne budu usvojeni kao što je trenutačno u nacrtu i na čemu svi zajedno radimo, a to posebno govorim s obzirom da dolazim iz Hrvatske”, rekao je Andrej Plenković te dodao: “Ono što mi se čini bitnim je da su ova rasprava i ovo izvješće u duhu naše rasprave na prethodnoj točci dnevnog reda, o vanjskoj politici Europske unije, gdje smo istaknuli kako su europske vrijednosti ključne u promicanju naših ciljeva i naših vrijednosti, a to su ljudska prava, broj 1, i stoga posebno pozdravljam da je kolega Panzeri kao predsjedatelj konferencije svih predsjednika delegacija istaknuo da se u smjernicama za vođenje naših aktivnosti i delegacije moraju voditi temom ljudskih prava prioritetno.”

Gospodine predsjedniče, u većini podržavam ovo izvješće, ali kao zastupnica iz Hrvatske osjećam se dužnom reagirati na točku 165. izvješća u kojoj izvjestitelj izražava žaljenje zbog ishoda hrvatskog referenduma o definiciji braka iz prosinca 2013. Smatram da ne postoji razlog za žaljenje, jer ustavna definicija braka u Hrvatskoj ni na koji način nije naštetila pravima LGBT zajednice. Dapače. Poslužila je kao katalizator za donošenje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. kojim je istospolna zajednica stavljena unutar zakona kako i priliči društvu koje brine o svim svojim pripadnicima”, ustvrdila je Ruža Tomašić dodavši kako želja velike većine građana Hrvatske da brak ostane zajednica jedne žene i jednog muškarca nije izraz homofobije ili diskriminacije kako točka 165. izvješća imputira.

To je riječ o pozivu na zaštitu tradicionalnih vrijednosti koje su naše društvo održale homogenim unatoč čestim povijesnim nedaćama koje su zahvaćale Hrvatsku.”

Gospodine predsjedniče, godišnje izvješće o ljudskim pravima je važan instrument za usmjeravanje vanjske politike i politike razvojne suradnje Europske unije. Ovo se izvješće mora fokusirati na stanje ljudskih prava izvan EU-a i stoga se nadam da će se na kraju iz rezolucije izbrisati rečenice o državama članicama, jer im nije ovdje mjesto. Isto tako u promicanju ljudskih prava moramo sustavnije slijediti Povelju Europske unije o temeljnim pravima koja pravo na život stavlja na prvo mjesto”, pojasnio je Davor Ivo Stier te dodao kako se to pitanje često stavlja u kontekst ideoloških borbi ili svjetonazora. No, činjenica je da znanost 21. stoljeća dokazuje da ljudski život počinje puno prije rođenja, započinje začećem.

Prema principu supsidijarnosti pravnu regulaciju za zaštitu ljudskog života kao i reproduktivno zdravlje prepustili smo državama članicama. Isti princip bi trebao vrijediti u odnosima s državama izvan EU-a – ne smijemo drugim narodima nametati rješenja koja s pravom neeuropski narodi uglavnom odbacuju kao ideologiju otpada i nepoštivanja temeljnog prava na život. Ljudska prava su univerzalna, ali samo onda kad je doista samo riječ o pravima čovjeka na dostojanstveni život od začeća do smrti – sve ostalo bi bio samo iskaz ideološke arogancije”, zaključio je Stier.

Narod.hr/G. An. | Bitno.net