U povodu otkaza primalji Jagi Stojak jer je odbila sudjelovati u pobačaju u kninskoj državnoj bolnici, Izjava Komisije HBK Iustitia et pax oglasila se Izjavom o poštovanju savjesti pri sudjelovanju u pobačaju.

HBK

Podržavajući nadležne u bolnici u povlačenju odluke o nepravedno danom otkazu, u Izjavi se podsjeća na bitne okolnosti koje treba uzeti u obzir. Ustav Republike Hrvatske jamči svakome slobodu savjesti i vjeroispovijesti. Odbijanje svakog, pa i medicinskog osoblja da sudjeluju u pobačaju, glas je savjesti, a u mnogim slučajevima i praktični odraz vjeroispovijesti osobe koja time odbija sudjelovati u ubojstvu nerođenog djeteta. I Zakon o sestrinstvu daje medicinskim sestrama pravo na priziv savjesti te pravo odbiti zdravstvenu njegu, ako se to ne kosi s pravilima struke.

Nigdje nije izneseno da je odbijanjem sudjelovanja primalje u prekidu trudnoće, koji je počela provoditi kninska bolnica, bilo ugroženo zdravlje ili život majke, a očito je da je ista osoba više puta ranije odbila sudjelovati u prekidima trudnoće. Zakon o primaljstvu ne sadrži priziv savjesti, no nigdje u opisu djelatnosti primalje ne predviđa prekid trudnoće, već opisuje sadržaje zdravstvene skrbi o majci i djetetu.

Komisija upozorava da je ustavno pravo pojedinca iznad zakona te je tako dan otkaz, premda povučen, ne samo protuzakonit nego i protuustavan.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Na kraju Izjave se podsjeća da je Komisija Iustitia et pax više puta isticala da zakoni lišeni vrijednosnog sustava, a osobito oni koji promiču kulturu smrti, trebaju biti zamijenjeni onima koji potiču na zaštitu čovjeka u cjelini, i to od rođenja do smrti. U spomenutom je slučaju hrabrim odbijanjem da sudjeluje u prekidu nerođenog života primalja Jaga Stojak pokazala svima kako pojedinac, kada skupi hrabrosti, može učiniti nešto dobro, usprkos sustavu koji zagovara pravo izbora pojedinca nasuprot prava djeteta na život, ističe Komisija i izražava nadu je tim hrabrim činom Jaga Stojak potaknula svakoga na promišljanje o jednom od temeljnih pitanja o kojemu se kod nas šuti: kad počinje život te što činimo da ga zaštitimo?

“Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili” (Mt 25,40), poručio nam je Isus, a na nama je da razmislimo o njegovim riječima i prepoznamo svoga brata, bez obzira kako malen i bespomoćan bio, zaključuje se u dokumentu koji je potpisao predsjednik Komisije Iustitia et pax sisački biskup Vlado Košić.

(ika/bitno.net)