Više stotina vjernika okupilo se u subotu 10. svibnja u trsatskom Perivoju na svetkovini Majke Božje Trsatske. Euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom sa slikom Majke Milosti predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Tim slavljem otvara se 723. godina od dolaska Nazaretske kuće na Trsat i štujući ju, štujemo Svetu obitelj, rekao je nadbiskup. Dodao je kako štovati dolazak kućice ne znači samo hodočastiti na Trsat, sudjelovati na misi, izvršiti zavjete i preporučiti sebe i obitelj Marijinu zagovoru, nego nasljedovati tu obitelj u svakodnevnom životu i svakog njezinog člana. “Svakom ocu i majci, učitelju i odgojitelju neusporedivo je draže ako ih njihova djeca ili učenici poštuju time što žive kako su ih odgajali i učili, nego ako ih se samo povremeno sjete. Tako se i Bog neizmjerno više raduje ako mu svoju ljubav iskazujemo živeći svakodnevno po onome što nas njegov Sin uči i slijedeći primjere onih koji su, poput Marije i Josipa, njegovu volju vjerno prihvaćali i izvršavali.” 

Govoreći o Mariji, majci Svete obitelji, nadbiskup je ukazao na njenu izvanrednost u smislu vjere u Boga i spremnosti da u svemu traži i izvršava Njegovu volju. “Bila je izvanredna po ljubavi prema bližnjemu, po pomnom slušanju i čuvanju Božje riječi (usp. Lk 11, 28), po čistoći i djevičanstvu tijela i duše.” Također, bila je obična djevojka svoga vremena koja je živjela u siromaštvu s čime se mnoge majke danas mogu poistovjetiti. “Bila je obična i mnogima slična u svojoj izručenosti moćnicima ovog svijeta, raznim Augustima, Herodima i Pilatima. Obična po ljudskoj sućuti i solidarnosti sa slabima i ugroženima što je čini sličnom ženama i muškarcima koji ne mogu proći pored čovjeka u nevolji. Bila je slična majkama kojima je, kao i njoj, ‘mač boli’ ranio srce zbog trpljenja i patnje njihove djece.” Ali bila je i različita od svih po stupnju predanosti u Božju volju, dodao je nadbiskup. Stoga, ispravno štovati Mariju znači od nje učiti kako se svakodnevni život prožima vjerom i nadom u Bogu, kako se Bogu dopušta da nam bude trajni suputnik, a ne onaj kojega povremeno i slučajno susrećemo, poručio je. 

Za razliku od Marije, Josip je bio šutljiv i u evanđeljima nije zabilježena nijedna njegova riječ. “Služenje djetetu Isusu i njegovoj majci – to je davalo smisao njegovog života. Nije živio za sebe, nego za njih.” Tome je prethodila kriza nakon saznanja da je Marija trudna i razmišljanja o tome da je napusti, rekao je nadbiskup, dodajući kako i danas mnogi brakovi upadaju u krize i prije zajedničkog života. Poslušnost Josipa Bogu očitava se u odluci da ipak Mariju uzme za ženu nakon što mu je Bog po anđelu poručio da je dijete začeto po Duhu Svetom. “Po svojoj poslušnosti, osjećaju poniznosti i pravednosti koji ga je čuvao da se ne stavi na mjesto Boga, kao i po šutljivom i nesebičnom služenju Mariji i djetetu Isusu, Josip je ne samo uzor kršćanskim očevima, nego i svakom vjerniku. Nitko ne može živjeti duhovnost Svete nazaretske obitelji ako se ne ugleda u Josipa i ne prihvati njegov samozatajni način služenja, poniznosti i pomnog traženja i osluškivanja volje Božje.”

Marija i Josip poslušnost su naučili od Isusa, a s tim iskustvom međusobnog učenja, odgajanja i zajedničkog odrastanja roditelja i djece danas se susreću mnoge obitelji. Stoga smo pozvani riječju i djelom nasljedovati Isusa, a kako se to čini, najbolje možemo naučiti od Marije i Josipa, istaknuo je nadbiskup. “Promatrajući Svetu obitelj shvaćamo kako istinsko i postojano obiteljsko zajedništvo mogu graditi samo oni koji se iskreno trude Bogu vjerovati i na njega u svom životu računati, koji svoje pouzdanje i vjeru pretaču u poniznu poslušnost Njegovoj volji i služenju braći.” Dodao je kako svi živimo u zajednici koju svojim ponašanjem i životom izgrađujemo ili rušimo. Što se više budemo ugledali u primjer Svete obitelji to ćemo bolje izgrađivati sebe, a time i zajednicu u kojoj živimo. 

Zaključujući propovijed najavio je izvanrednu biskupsku sinodu na temu obitelji koja će se održati ove godine u Rimu, kao i Redovnu biskupsku sinodu na istu temu iduće godine. Njima papa Franjo skreće pozornost Crkve i društva na krizu u kojoj se obitelj nalazi i potrebu da joj se pomogne. Također, hrvatski biskupi odlučili su u proljeće iduće godine u Svetištu na Trsatu održati Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji, najavio je nadbiskup i dodao kako će Godina obitelji u Riječkoj nadbiskupiji biti otvorena 14. lipnja u katedrali Sv. Vida.

IKA