Građanska inicijativa “U ime obitelji” objavila je jutros priopćenje u kojem je obavijestila kako je podnijela kaznenu prijavu protiv aktivističkog gay portala Crol.hr zbog sadržaja na njihovim stranicama koje potiču na nasilje i mržnju protiv predstavnika “U ime obitelji”. Ono što je posebno zanimljivo jest da je spomenuti portal, čiji urednici toleriraju govor mržnje, ove godine od Ministarstva kulture dobio 180.000 kuna donacije zbog “potencijala mijenjanja medijskog prostora”. Pitanje koje se postavlja samo od sebe jest: Kako to nadležni u ministarstvu zamišljaju taj “novi medijski prostor”? Podrazumijeva li on toleriranje mržnje prema neistomišljenicima?

U ime obitelji

Priopćenje inicijative “U ime obitelji” prenosimo u cijelosti.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ podnijela je kaznenu prijavu protiv aktivističkog portala Crol.hr, koji financira Ministarstvo kulture, za poticanje na nasilje i mržnju protiv podupiratelja „U ime obitelji“.

Portal „za lezbijke, biseksualke i neodlučne žene“, Crol.hr prije par tjedana dobio je 180 tisuća kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture uz obrazloženje da su se “istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora“, da bi danima na svom portalu širili govor mržnje i poticali na nasilje prema predstavnicima Građanske inicijative „U ime obitelji“.

Budući da je čitanost portala iznimno slaba, i na objavljene tekstove ima jako malo komentara, izvan svake sumnje je da su urednici portala vidjeli komentare i na svom portalu i na Facebooku te ih ostavili da stoje danima. Od tridesetak komentara više njih je javno poticalo na mržnju i nasilje prema predstavnicima „U ime obitelji“, tako primjerice:

1. „Sramota za jednu Željku Markočevu kaj je s tulko let tak fejst bedasta! Isto i kompletna udruga ‘U ime obitelji’ koja je čisti sotonizam. Se to treba z benzinom polijati i vužgati i nek zdimi tam de im je mesto.,

2. Nadam se da ti bude jedno od cetvero djece koje imas bit gej pa da vidim kak ces onda postupiti.

3. Markićko, pred moje lice nećeš, nastaviš li tako, gorit ćeš u paklu., markićka je fašistkinja!,

gumicom za brisanje izbrisati sa lica zemlje, nju i slične ‘zadrtnjake’, itd“.

Članica Organizacijskoga odbora Građanske inicijative „U ime obitelji“, dr. Željka Markić, u radijskoj emisiji „U mreži Prvog“ prošli četvrtak iznijela je primjedbe na novi prijedlog Zakona o životnom partnerstvu (homoseksualnih osoba) kroz koji se, de facto, izjednačuju prava koja proizlaze iz braka s pravima homoseksualnog para, uključujući roditeljsko skrbništvo istospolnih partnera na dijete, pravo na umjetnu oplodnju i registraciju uz prisustvo matičara, što je suprotno sadržajnoj referendumskoj poruci za koju su birači ove zemlje zatražili raspisivanje referenduma. U emisiji su sudjelovali ministar Bauk i predstavnica Iskoraka i Kontre.

Opisana javna poticanja na nasilje i mržnju objavljena su kao komentar na tekst na istom portalu: „Markić presudila: ‘Nemate pravo reći da se vaša zajednica zove brak, niti na posvajanje i umjetnu oplodnju!“ i nisu uklonjeni nekoliko dana, iako su bili upozoreni, čime je CroL.hr postao sudionik, tj. pomagatelj sukladno čl. 38. Kaznenog zakona, a u počinjenju kaznenog djela iz čl. 325. st.1. Kaznenog zakona (javno poticanje na nasilje i mržnju) te je stoga protiv nepoznatih počinitelja koji su pisali komentare podnesena kaznena prijava radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, a protiv Udruge Crol za pomaganje u izvršenju istog.

Prije podnošenja kaznene prijave, pravni zastupnik građanske inicijative zatražio je od uredništva putem maila da ukloni sporne sadržaje, što su samo u neznatnom dijelu učinili.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ obratila se ministrici kulture sa zahtjevom da preispita odluku stručnog povjerenstva da, navedenom portalu, koji pomaže poticanje na nasilje i mržnju prema građanima koji ne dijele stavove homoseksualnih aktivista, dodijeli iznos od 180 000 kn, što je novac poreznih obveznika. Građanska inicijativa „U ime obitelji“ predložila je Ministrici da zatraži povrat sredstava jer se isti ne koriste u skladu sa svrhom u koju su dodijeljeni te ispriku uredništva zbog rušenja ugleda Vlade RH koja financira portal.

Više informacija o 14 neprofitnih medija koji su prije par tjedana dobili gotovo tri milijuna bespovratnih sredstva Ministarstva kulture, kao i popis članova stručnog sedmeročlanog povjerenstva dostupni su na stranicama Ministarstva kulture.

uimeobitelji.net