IZVIJEŠTENO I DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ najavila kaznenu prijavu protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela

Inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ održala je danas tiskovnu konferenciju na kojoj su istaknuli kako je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zloupotrijebio svoje ovlasti uskraćujući im pravo na prikupljanje potpisa, te najavili kako namjeravaju podići kaznenu prijavu protiv njega. Priopćenje Organizacijskog odbora inicijative s konferencije prenosimo u cijelosti.

“Povodom skandaloznog zabranjivanja demokratskog izjašnjavanja građana o Istanbulskoj konvenciji, građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ izvijestila je Državno izborno povjerenstvo o grubom bezakonju g. Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke. Očekujemo da Državno izborno povjerenstvo, koje ima nadzornu ulogu u tijeku cijelog referendumskog postupka, pa tako i u ovom dijelu skupljanja potpisa, poduzme radnje iz svoje nadležnosti, u suradnji s drugim tijelima uključivo i tijela kaznenog progona, kako bi se omogućilo biračima u Rijeci da realiziraju svoje pravo na izjašnjavanje o referendumskoj inicijativi.

O tome smo obavijestili Ustavni sud, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave RH. Također, podnijeli smo i Podnesak gradonačelniku Rijeke u kojem tražimo da donese novi ispravljeni i nadopunjeni Zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome su na tiskovnoj konferenciji na riječkom Korzu ispred gradske uprave govorili general Željko Sačić u ime Organizacijskog odbora građanske inicijative, odvjetnik Mario Vojvodić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Željko Sačić ocijenio je postupak g. Obersnela staljinističkim i neoboljševičkim: „Prekršio je sva demokratska prava. Građanima je onemogućio demokratsko izjašnjavanje. Uz to drsko i bezobrazno vrijeđa našu inicijativu govoreći da je protivna zdravom razumu i da smo pobornici zlostavljanja žena.“

Odvjetnik Mario Vojvodić istaknuo je da samo Ustavni sud može odlučiti je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, a čelnici jedinica lokalne samouprave ne mogu zabraniti prikupljanje potpisa.

Hrvoje Zekanović je povukao paralelu na drugo demokratsko pravo: „Zamislite da je riječki gradonačelnik onemogućio glasovanje na zadnjim izborima. Istoga trenutka bi bio sankcioniran. Kao saborski zastupnik, demokratski izabran kao i gradonačelnik Obersnel, oštro osuđujem ovakvo njegovo ponašanje i zlouporabu ovlasti, kojom sprječava pravo građana na izjašnjavanje o pojedinim pitanjima, a posebno o pitanju koje je za nas demokršćane ključno jer se radi o budućnosti naše djece i naše domovine. Pozivam sve one građane koji dijele naše vrijednosti da pronađu mjesta na kojima mogu dati potpis za otkazivanje Istanbulske konvencije, kako ovdje u Rijeci tako i u cijeloj Hrvatskoj.“

Najavili su i dizanje kaznene prijave protiv g. Obersnela zbog povrede biračkog prava. Izrazili su optimizam i uvjerenje da će inicijativa skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma te pozvali volontere da pomognu u skupljanju potpisa jer je interes među građanima za potpisivanje zahtjeva za referendum o otkazivanju neučinkovite Istanbulske konvencije izrazito velik.”

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“

Bitno.net


Objavljeno: 18. svibnja 2018.

Možda vam se svidi