OTVORENO PISMO

Hrvatski sportaši podržali Blanku: Prestanite s hajkom na nju, ona ima pravo govoriti o svojoj vjeri

Među potpisnicima otvorenog pisma potpore Blanki Vlašić brojni su vrhunski sportaši…

11902576_10153658294842526_9023313523972494826_n

Foto: Facebook

 

Više od 50 hrvatskih sportaša, aktivnih i onih koji se više ne bave profesionalnim sportom, potpisalo je otvoreno pismo u znak potpore našoj atletičarki Blanki Vlašić. U svom pismu sportaši (među njima su Goran Ivanišević, Franjo Arapović, Tamara Boroš, Tomislav Paškvalin, Ivana Brkljačić i mnogi drugi…) naglašavaju kako smo zadnjih dana  “svjedoci nevjerojatne hajke na Blanku” i to samo zato jer je progovorila o svojoj vjeri. Sportaši su dali potporu Blanki, zahvalili joj na svakoj promociji Hrvatske i njezinog sporta u svijetu i podsjetili da svaka “javna osoba katolik, musliman, židov, pravoslavac ili pripadnik bilo koje druge vjere mora imati pravo javno izreći svoje uvjerenje i svoj stav”. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Mi, niže potpisani hrvatski sportaši otvoreno, iskreno i javno stajemo u obranu naše svjetski proslavljene atletičarke Blanke Vlašić, kao i u obranu njezinog prava da javno govori o svojem poimanju vjere. Zadnjih smo dana svjedoci nevjerojatne hajke na Blanku, kako u dijelu medija i nekih kolumnista, tako u još većem dijelu mrziteljskih komentara uglavnom nepotpisanih pojedinaca. Hrvatsko društvo je očito duboko podijeljeno i to ne samo u vrhovima politike, nego i u svakoj pori društvene zajednice.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Mi koji smo pronosili Hrvatsku na najvećim svjetskim natjecanjima, koji smo s ponosom primali medalje ispod hrvatske zastave zalažemo se da u ovoj slobodnoj, demokratskoj zemlji svatko temeljem našeg Ustava, može javno govoriti o svojoj vjeri a da pritom ne bude izvrgnut ruglu, poruzi,mrziteljskoj kvazi kritici ili bilo kojem obliku omalovažavanja. Bez obzira je li javna osoba katolik, musliman, židov, pravoslavac ili pripadnik bilo koje druge vjere mora imati pravo javno izreći svoje uvjerenje i svoj stav. Blankino je pravo da govori o svojim sportskim uspjesima, ali i o svojoj vjeri. Blankino je pravo da očekuje da se sankcionira svakoga tko joj to pravo oduzme. Mi ostali koji smo nekad bili ili još uvijek jesmo aktivno u sportu imamo pravo tražiti da nas se zaštiti od mržnje i omalovažavanja bilo koje vrste”

Jednako nas brinu komentari na društvenim mrežama anonimnih mrzitelja, kao i maliciozni komentari nekih kolumnista, koji svoju isključivost, netrpeljivost i aroganciju pakiraju u celofan navodne demokracije i slobode govora. Paradoksalno, upravo Ti i takvi smatraju da je njihovo pravo kritike superiornije Blankinom pravu svjedočenja vjere. A nije, i ne smije biti tako. Svaki vrhunski sportaš ima dvije ambicije; jedna je polučiti najbolji rezultat u svojem sportu, a druga je na velikim natjecanjima čuti hrvatsku himnu i svojoj zemlji donijeti medalju. S tim željama budimo se i liježemo cijeli svoj sportski život. I tražimo samo jedno – da se poštuje naše pravo da govorimo.

Blanka je ovaj put progovorila o svojoj vjeri. Iskreno i otvoreno. Nije željela nikoga uvrijediti, niti ikoga uniziti. Govorila je spontano iz svojeg srca. Treba li ju zato omalovažiti? Treba li ju predstaviti čudakinjom? Treba li joj oduzeti pravo da govori? Nadamo se da će hrvatska javnost stati uz Blanku Vašić, i bilo kojeg drugog hrvatskog sportaša koji će željeti javno govoriti o bilo čemu, pa i o svojoj vjeri. Molimo sve koji mogu utjecati – da ne sudjeluju u govoru mržnje prema sportašima,da ne dopuste dijeljenje mrziteljskih komentara,da ne potiču pojedince da javni prostor pretvore u javnu površinu u kojoj je sve dopušteno. Jer to nije demokracija i nije temljelj na kojem želimo da ova zemlja raste.

Zato dajemo punu podršku Blanki Vlašić i zahvaljujemo joj za svaku promociju Hrvatske i njezinog sporta u svijetu”

Hrvatski sportaši 1. Franjo Arapović 2. Teo Čizmić 3. Dubravko Šimenc 4. Slavko Goluža 5. Stijepan Božić 6. Vedran Đipalo 7. Dražen Anzulović 8. Marija Anzulović 9. Josip Sesar 10. Renata Šašak 11. Slaven Rimac 12. Nikša Prkačin 13. Luka Zorić 14. Klaudija Bubalo 15. Tomislav Paškvalin 16. Jelena Kostanić Tošić 17. Zoran Primorac 18. Ivana Brkljačić 19. Tamara Boroš 20. Oliver Martinov 21. Matej Mamić 22. Sandra Bošnjak 23. Martina Zubčić 24. Mile Smodlaka 25. Ninoslav Saraga 26. Ivan Grgat 27. Tino Vegar 28. Goran Ivanišević 29. Ivan Buva 30. Marko Popović 31. Vladimir Miholjević 32. Danira Bilić Nakić 33. Žan Tabak 34. Davor Pejčinović 35. Nika Fleiss 36. Damir Škaro 37. Veljko Mršić 38. Božidar Jović 39. Nikica Ljubek 40. Matija Lukina 41. Zdravko Miljak 42. Igor Bišćan 43. Jurica Golemac 44. Damir Markota 45. Nikša Kale Kina 46. Roko Tošić 47. Marko Arapović 48. Miro Bilan 49. Luka Babić 50. Petar Metličić 51. Šime Fantela 52. Alen Trepalovac 53. Dragan Jurilj

Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 16. rujna 2016.

Možda vam se svidi