Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Komisije HBK za odnose s državom i člana Stalnog Vijeća Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Porečke i pulske biskupije Dražena Kutlešu i generalnog tajnika HBK vlč. Krunoslava Novaka, objavio je Tiskovni ured HBK.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Na sastanku su potvrđeni kvalitetni odnosi hrvatske Vlade i Katoličke Crkve, a naglašeno je da će se nastaviti rješavati ključne teme koje se tiču rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske, osobito u pogledu pravnih, karitativnih i statusnih pitanja.

Predsjednik Vlade Plenković i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga Katoličke Crkve i Vlade te resornih ministarstva o brojnim društvenim temama. Dogovoreno je da će se susreti na razini predsjednika Vlade i vodstva HBK održavati dvaput godišnje, u proljeće i jesen.

Sugovornici su se osvrnuli i na sastanak predsjednika Vlade s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom u rujnu ove godine u Splitu, na kojem su još jednom potvrđeni odnosi izrazito dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice.

Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se na aktivnosti Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, usmjerene na očuvanje zdravlja hrvatskih građana te izložio gospodarske i socijalne mjere koje Vlada poduzima za zaštitu radnih mjesta te standarda građana. U tom kontekstu, predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10% u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020.