Papa Franjo uputio je poziv svim biskupima svijeta da mu se na svetkovinu Blagovijesti – Navještenja Gospodinova, u petak, 25. ožujka 2022. godine, pridruže u molitvi u činu posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Nakon što su svoje sudjelovanje najavili – i vjernike na sudjelovanje pozvali – u Zagrebačkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Papinu pozivu pridružili su se i drugim nadbiskupijama i biskupijama Crkve u Hrvata.

Poziv na molitvu za posvećenje čovječanstva, osobito Rusije i Ukrajine Bezgrješnomu Srcu Marijinu, u srijedu 23. ožujka su svećenicima, redovnicima i vjernicima uputili riječki nadbiskup Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić:

“Draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, braćo i sestre u Kristu, vjerujemo kako vam je svima već dobro poznato da je papa Franjo odlučio učiniti svečani čin posvete cijelog čovječanstva, a posebice Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu. Taj svečani molitveni čin dogodit će se tijekom Pokorničkog slavlja u Bazilici svetog Petra u Rimu, na Svetkovinu Navještenja Gospodinovog – Blagovijest, 25. ožujka, s početkom u 17 sati.

Želja pape Franje je da ovaj čin posvete ne bude samo njegov osobni čin već i čin cijele Crkve. Stoga je i uputio poziv biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem Božjem narodu kako bi se toga dana ujedinili u zajedničkoj molitvi i činu posvete. Odazivajući se tom njegovom pozivu i mi vas, dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici, potičemo da se svi ujedinite u molitvi s papom Franjom za posvetu čovječanstva, Ukrajine, Rusije, ali i naše domovine, nadbiskupije, župnih i drugih zajednica, naših obitelji, a i nas samih.”

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić također će se pridružiti biskupima cijeloga svijeta u molitvi za mir i svečanom činu posvete cijeloga čovječanstva, na poseban način Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Nadbiskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje s činom posvete u đakovačkoj katedrali sv. Petra u petak, s početkom u 18 sati, a pomoćni biskup Ivan Ćurić u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku, s početkom u 18:30.

Molitvenom zajedništvu toga dana pozvani su pridružiti se svi svećenici, članovi zajednica posvećenoga života i svi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, moleći u marijanskim svetištima, župnim i drugim crkvama i kapelama na području nadbiskupije.

Šibenski biskup Tomislav Rogić svim vjernicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama Šibenske biskupije uputio je poziv na molitvu za mir na svetkovinu Blagovijesti, 25. ožujka:

“Na poticaj pape Franje koji je preko apostolskih nuncijatura uputio svim biskupskim konferencijama svijeta poziv da se pridruže molitvi za mir, Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije poziva i potiče sve biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i Božji narod da se 25. ožujka ujedine u molitvi za mir.

Molitva neka se izmoli na blagdan Navještenja Gospodnjega 25. ožujka u katedralama, marijanskim svetištima, župnim i drugim crkvama. Toga će dana u 17 sati Sveti Otac Franjo posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu, pa se preporuča da se molitva izmoli u to ili drugo prikladno vrijeme toga dana. Tekst molitve bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatske biskupske konferencije i Informativne katoličke agencije.

Pozivam sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije da se pridruže ovoj molitvi za mir i ujedine s papom Franjom u molitvi posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu u svim crkvama Šibenske biskupije bilo molitvom Krunice Blažene Djevice Marije ili pobožnošću Križnoga puta, te tako budu dionici istoga crkvenog zajedništva”, istaknuo je biskup Rogić.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će na svetkovinu Blagovijesti misu za mir i pridružiti se činu posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu, s početkom u 18 sati.

Vojni ordinarij u Republlici Hrvatskoj Jure Bogdan uputio je pismo svim vojnim i policijskim kapelanima i svim vjernicima Vojne biskupije o posveti čovječanstva, poglavito Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Biskup Bogdan, među ostalim, piše: „Papa Franjo uputio je svim biskupima svijeta poziv s molitvom ‘Čin posvete Bezgrješnom srcu Marijinu’. Sveti otac nas poziva da na svetkovinu Blagovijesti o.g. učinimo zajedno s njim ‘Čin posvete čovječanstva, poglavito Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu’.

Pozivam sve vojne i policijske kapelane, da u kapelanijama ili na mjestima gdje se nalazite, u vrijeme koje Vam odgovara, na svetkovinu Blagovijesti izmolite ‘Čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu’. Učinite to po mogućnosti u sklopu sv. mise koju slavite taj dan, ili pobožnosti križnoga puta, molitve krunice ili neke druge pobožnosti, po mogućnosti s većim brojem vjernika.

Vojni ordinarij će na Blagovijest u kapelici Vojnog ordinarijata u Zagrebu, zajedno s djelatnicima i drugim vjernicima slaviti misu i izvršiti čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu, objavljeno je na mežnim stanicama Vojnoga ordinarijata.

Na sudjelovanje je, povodom Papina poziva, sav kler i laike u Hrvatskoj pozvala i Hrvatska biskupska konferencija.