Hrvatski biskupi uputit će dodatnu pomoć područjima stradalima u nedavnom potresu, odlučeno je na danas završenom 61. plenarnom zasjedanju HBK.

Kako je u emisiji “Akutalno” Hrvatskog katoličkog radija potvrdio generalni tajnik Krunoslav Novak, biskupi su odlučili izdvojiti deset milijuna kuna pogođenim crkvama i župama.

Podsjećamo, do sada su biskupi poslali žurnu pomoć od sedam milijuna kuna te sto stambenih modula koji se preko Hrvatskog Caritasa raspodjeljuju obiteljima koje su ostale bez krova nad glavom.

“Na ovom zasjedanju (biskupi) su odlučili dodatnih 10 milijuna kuna izdvojiti za Sisačku biskupiju i za Zagrebačku nadbiskupiju i to prije svega za izgrađivanje priručnih objekata uz crkve u kojima bi se moglo vršiti bogoslužje i druge pastoralne aktivnosti pojedinih župa koje su ostale bez svojih crkava”, poručio je vlč. Novak.

Prema posljednjim podacima samo u Sisačkoj biskupiji nastradalo je više od 70 vjerskih objekata, od kojih je 17 srušeno ili teško oštećeno.

Generalni tajnik HBK dodao je i kako su biskupi “odobrili kontinuiranu pomoć preko Caritasa”, kako bi ljudi u potrebi mogli “što je moguće prije nastaviti svoj život”. Podsjetio je pritom kako se radi o neposrednoj pomoći u obliku hrane i ostalih potrepština koja se već dijeli potrebitima.

Imenovanja i poruka o cjepivu

U emisiji je pak bilo govora i o novim imenovanjima.

Tako su u Stalno vijeće HBK izabrani novi članovi: đakovačko-osječki biskup mons. Đuro Hranić, nadbiskup koadjutor splitsko-makarski mons. Dražen Kutleša te gospićki biskup mons. Zdenko Križić.

Za potpredsjednika HBK ponovno je izabran kardinal Josip Bozanić koji je i do sada obnašao tu funkciju.

Biskupi su također objavili posebnu poruku u kojoj su se oglasili o cijepljenju, pandemiji i potresima, a njihovu poruku u cijelosti možete pročitati OVDJE.